Hyppää pääsisältöön

Tampere erottuu kestävän kaupunkilogistiikan hankkeessa digitaalisilla innovaatioilla

Julkaistu 29.8.2024
Tampereen ammattikorkeakoulu
.
Kuvassa SPOTLOG-hankkeen asiantuntijat Hanna-Greta Puurtinen (vas.), Timo Rainio, Sami Kalliokoski ja Petri Pohjola.Kuva: Tytti Juusti
Tampereen ammattikorkeakoulu on mukana kansainvälisessä SPOTLOG-hankkeessa, joka kehittää ja levittää ratkaisuja kestävän henkilö- ja tavaraliikenteen tarpeisiin kaupunkiseuduilla. TAMKissa on kehitteillä kampusalueen liikenneyhteyksiä kuvaava digitaalinen kaksonen, jonka avulla erilaisia liikenneratkaisuja voidaan testata.

SPOTLOG-hanke kokoaa yhteen ratkaisuja kestävään liikenteeseen ja logistiikkaan keskikokoisissa kaupungeissa ja niitä ympäröivillä haja-asutusalueilla. 

‒ Hanke tekee näkyväksi ruohonjuuritason ratkaisuja henkilö- ja tavaraliikenteeseen, jotka ovat edelleen vahvasti riippuvaisia fossiilisista polttoaineista. Tällä työllä vastataan globaalin mittaluokan haasteisiin, toteaa teollisuusteknologian lehtori Sami Kalliokoski

Ratkaisumallit hyödyntävät älykkään liikenteen keinoja, millä tarkoitetaan käytännössä usein ajoneuvojen tai liikennejärjestelmien digitalisointia. Älykkään liikenteen ratkaisut tekevät liikkumisesta tehokkaampaa, turvallisempaa ja saavutettavampaa sekä vähentävät liikenteestä aiheutuvia päästöjä. Samalla kaupunkien viihtyisyys ja vetovoimaisuus paranevat. Älykkäässä kaupungissa tavoitteena on, että tärkeimmät palvelut, myös liikenne ja logistiikka, nivotaan asukkaiden arjen solmukohtiin. 

SPOTLOG-hankkeessa on mukana Suomen lisäksi yhdeksän maata: Portugali, Italia, Puola, Latvia, Belgia, Ranska, Romania, Ukraina ja Moldova. Hankekumppanit esittelevät oman maansa projekteja tasaisin väliajoin Exchange of Experience (EoE) -tapaamisissa. 

Parhaimmat käytännöt kootaan hanketta rahoittavan Interreg Europe -ohjelman alustalle, jonka kautta niitä voidaan levittää aluekehittäjien käyttöön. Jotta käytäntö voidaan julkaista alustalle, sen pitää käydä ensin läpi tiukka arviointi. 

‒ Saamme olla ylpeitä siitä, että olemme saaneet kaksi parasta käytäntöä julki, toteaa hankkeen projektipäällikkö Hanna-Greta Puurtinen.

Digitaalinen kaksonen osana älyliikenteen kehittämistä

Teollisuusteknologian lehtori Timo Rainio kertoo, että TAMKin seuraava aluevaltaus älyliikennealalla on digitaalisiin kaksosiin liittyvän osaamisen kehittäminen. Tähän kytkeytyy myös SPOTLOG-hankkeen tuorein julkaistu paras käytäntö, TAMK Campus Digital Twin (linkki johtaa englanninkieliselle sivustolle). 

Digitaalisilla kaksosilla tarkoitetaan jostain ympäristöstä luotua digitaalista mallia ja sen todellisen elämän vastinparia, jotka ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Älykkäässä kaupungissa koko liikennejärjestelmä ja muu infrastruktuuri voisi olla mallinnettuna 3D-muotoon. 

TAMKin kampuksen digitaalinen kaksonen viittaa kampusalueen liikenneyhteyksiä reaaliajassa kuvaavaan 3D-mallinnukseen, jonka avulla liikenteen erilaisia skenaarioita ja ratkaisuja voidaan testata ja arvioida. 

Mallin kehittämiseen on osallistettu TAMKin opiskelijoita. Keväällä 2024 opiskelijat tekivät alustavan selvityksen digitaalisten kaksosten rakentamiseen soveltuvista kaupallisista ja avoimen lähdekoodin työkaluista. Työtä jatkoi TAMKissa tekniikan alan harjoittelijoista koostuva kesäharjoitteluryhmä, joka teki ensimmäisen TAMKin kampusmallin Unity-ympäristöön. 

Ratkaisujen etsiminen on yhteispeliä

SPOTLOG-hanke osallistaa paikallisia yhteisöjä mukaan kestävien logistiikkaratkaisujen kehittämiseen ja vie näitä ratkaisuja laajemmalle Eurooppaan. 

Älykkäiden kaupunkien ja liikenteen osaaminen on Tampereella vahvaa. Tästä hyvä esimerkki on Tampereella vaikuttava ITS Factory -innovaatioalusta, joka on osa laajempaa ITS Finland -verkostoa. Toiminnassa on mukana kaupunki, paikalliset yritykset ja koulutusorganisaatiot. 

‒ TAMKin vahvuus on digitalisaatioon ja kestävään kehitykseen liittyvä osaaminen. Se on sitä, mitä haluamme viedä maailmalle tässä hankkeessa, sanoo TAMKin teollisuusteknologiayksikön TKI-päällikkö Petri Pohjola.

Kirjoittaja: Tytti Juusti