Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopisto SiNANO-instituutin jäseneksi

Julkaistu 13.6.2024
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto on hyväksytty arvostetun SiNANO-instituutin jäseneksi. SiNANO-instituutti on eurooppalainen nanoelektroniikan alan akateeminen ja tieteellinen järjestö, johon kuuluu 26 tutkimusorganisaatiota ja yliopistoa.

Tampereen yliopisto on hyväksytty arvostetun SiNANO-instituutin jäseneksi. SiNANO-instituutti on eurooppalainen nanoelektroniikan alan akateeminen ja tieteellinen järjestö, johon kuuluu 26 tutkimusorganisaatiota ja yliopistoa. Instituutti edistää tutkimusta, kehitystä ja yhteistyötä, joka vahvistaa eurooppalaisen osaamisen globaalia vaikuttavuutta nanoelektroniikkakomponenttien ja -järjestelmien alueella. Instituutti on voittoa tavoittelematon järjestö, joka rakentaa eurooppalaisten tutkijoiden verkostoa vauhdittamaan nanoelektroniikan kehitystä.  

SiNANO esittelee tiedotteessaan Tampereen yliopistoa ja yhteistyötä: 

"Tampereen yliopisto on 21 000 opiskelijan ja 400 työntekijän yhteisö ja yksi Suomen monialaisimmista yliopistoista. Yliopisto tekee maailmanluokan mikroelektroniikan ja fotoniikan tutkimusta ja koordinoi Suomen akatemian fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaivaa (PREIN). Yliopisto tarjoaa SiNANO-verkoston jäsenille uusia yhteistyömahdollisuuksia puolijohdetekniikan kehittämiseen.   

Tampereen yliopistolla on erityisosaamista SiNANO-instituutin toiminta-alueella muun muassa tekoälyn, radiotaajuustekniikan, 6G-teknologian sekä turvallisuus- ja terveysjärjestelmien kehittämisessä. Esimerkiksi järjestelmäpiirisuunnittelun osaamiskeskus System-on-Chip (SoC) Hub toimii Tampereen yliopistolla. SoC Hub kehittää järjestelmäpiirejä tekoäly-, 6G-, anturi-, kuvantamis- ja turvallisuussovelluksiin yhteistyössä yritysten kanssa. Yliopisto nimitettiin myös äskettäin yhdeksi neuromorfisen laskennan osaamiskeskittymistä Euroopassa."  

 

Laadukkaat tutkimusympäristöt tukevat korkealaatuista tutkimusta 

Suomen akatemia valitsi Tampereen yliopiston tulevaisuuden elektroniikan laboratorion (Laboratory for Future Electronics, LFE) kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle vuosiksi 2021–2028. Laboratoriolla on yli 300 neliömetriä puhdastilaa puolijohteiden valmistamiseen. 

Tampereen yliopisto sai aiemmin keväällä EU:lta merkittävän rahoituksen puolijohteiden pilottilinjan rakentamiseen. Yliopisto on mukana Wideband-gap (WBG) -pilottilinjassa, joka keskittyy niin sanottujen WBG-puolijohdeteknologioiden kehittämiseen sekä niillä luotujen sirujen testaukseen ja integraatioon. Tampereen mikroskopiakeskus tarjoaa huippuluokan tutkimusympäristön erilaisten materiaalien rakenteiden ja kemiallisen koostumuksen analysointiin jopa atomitasolla. Yliopistolta löytyy myös kattava välineistö ohutkalvojen valmistukseen ja materiaalien karakterisointiin. 

 

SiNANOn jäsenyys syventää Tampereen yliopiston kansainvälistä yhteistyötä  

Sähkötekniikan tenure-track professori Sayani Majumdar Tampereen yliopiston informaatiotekniikan ja viestinnän tiedekunnasta on avainhenkilö SiNANO-instituutin ja yliopiston välisessä yhteistyössä. 

– Olen iloinen, että SiNANO on hyväksynyt Tampereen yliopiston jäsenekseen. Kumppanuus instituutin kanssa lisää yliopistomme näkyvyyttä Euroopan nanoteknologiasektorilla ja tarjoaa opiskelijoillemme ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä hyödyntämään Euroopan merkittävimpiä tutkimusinfrastruktuureja. Jäsenyys edistää myös laajempaa yhteistyötä instituutin Euroopan ulkopuolisten kumppanimaiden, kuten Japanin ja Etelä-Korean kanssa. Uskon, että voimme tarjota laajasti toimintoja ja strategisia yhteistyömahdollisuuksia, jotka tukevat SiNANOn tavoitteiden toteutumista, Majumdar sanoo.     

Sayani Majumdar standing in front of Tietotalo building  on the Hervanta campusKuva: Jonne Renvall