Hyppää pääsisältöön
Haku

Python TUNI Windows -tietokoneilla

Tampereen yliopisto ja TAMK

Python on ohjelmointikieli, jota opetetaan mm. ohjelmoinnin peruskursseilla. Lisäksi sitä käytetään laajasti tieteellisessä laskennassa ja tutkimuksessa. Pythoniin on saatavilla paljon laajennuksia eli kirjastoja. Sopivan asennustavan valinta riippuu Pythonin käyttötarpeesta.

Näillä ohjeilla saat Pythonin käyttöösi TUNI Windows -tietokoneilla. Katso erilliset ohjesivut Pythonin käyttöönottoon TUNI Mac- tai TUNI Linux -tietokoneilla.

Python-perusasennus

Tietokoneluokkien ja muiden opetustilojen Windows-tietokoneille on asennettu Python-peruspaketti sekä joihinkin luokkiin Python-koodieditori PyCharm. Sama paketti on saatavilla myös henkilökunnan tietokoneille. Peruspaketti on tarkoitettu ensisijaisesti ohjelmointikurssien opettajia varten. Sen versio päivittyy samassa tahdissa kuin tietokoneluokkien asennukset.

Tähän perusasennukseen on mahdollista asentaa itse lisäkirjastoja. Osaavat käyttäjät voivat hyödyntää komentoa pip. Kun pipillä asennetaan kirjasto peruskäyttäjän oikeuksilla, se asentuu kyseiselle käyttäjälle, eikä siis vaadi ylläpito-oikeuksia. Esimerkki uuden kirjaston asennuksesta pip-komennolla: pip install --user kirjaston_nimi

Jos haluat työtietokoneellesi tämän Python-perusasennuksen ja PyCharmin, etsi Software Centeristä paketit ”Python” ja ”PyCharm” ja asenna ne.

Jotkut pipillä asennetut kirjastot sisältävät ohjelmatiedostoja (.exe). TUNI Windows Huoleton -työtietokoneilla tällaisten itse asennettujen kirjastojen mukana tulevien exe-tiedostojen toiminnan sallimiseksi on Software Centeristä asennettava asetuspaketti "Applocker - DevApps".

Lisäkirjastot opetuksen tarpeisiin

Opettajien pyynnöistä opetustilojen tietokoneille on asennettu joukko Pythonin lisäkirjastoja. Sama kirjastopaketti on asennettavissa myös henkilökunnan tietokoneille. Tärkeimmät pakettiin sisältyvät kirjastot on lueteltu ohjelmistolistan Python-sivulla.

Jos asennat tämän kirjastopaketin tietokoneellesi, huomaa että jatkossa paketti päivittyy säännöllisesti siinä tahdissa, missä sitä päivitetään opetustilojen tietokoneille. Tällainen päivitys poistaa tietokoneelta kaikki muut kirjastot, jotka on asennettu järjestelmänlaajuisesti eli ylläpito-oikeuksilla. Kirjastoja, jotka on asennettu pip-komennon user-parametrilla, ei poisteta.

Jos haluat työtietokoneellesi tämän kirjastopaketin, etsi Software Centeristä paketti ”Python Studentlab Libraries” ja asenna se.

Jos Software Centerissä olevien pakettien päivityskäytännöt eivät sovi sinulle, suosittelemme monipuolisempaa asennustapaa, ks. alla.

Monipuolisempi Python-asennus: Miniforge

Kun on tarve monipuoliselle Python-ohjelmointiympäristölle TUNI Windows -tietokoneella, se sinun kannattaa asentaa itse. Tällöin saat valita itse tarvitsemasi version ja kirjastot, ja voit päivittää ne itse valitsemallasi aikataululla. Sinun vastuullasi on kuitenkin se, että kaikki tietoturvapäivitykset asennetaan viipymättä.

Suosittelemme tällaiseen tarpeeseen avoimen lähdekoodin Python-asenninta Miniforge. Siinä lisäkirjastoja hallitaan conda -komennolla. 

Miniforgen asennuspaketin voi ladata osoitteesta: https://github.com/conda-forge/miniforge

Kun käynnistät asennuspaketin (exe-tiedoston), käynnistä se tavallisilla käyttäjän oikeuksilla ja kun asennusohjelma kysyy teetkö asennusta vain itsellesi vai järjestelmänlaajuisesti, valitse ”Just Me (recommended)”.

Älä käytä asentamiseen ylläpito-oikeuksia, vaikka sinulla sellaiset olisi. Lisäkirjastojen asennukset ja päivitykset toimivat helpoiten, kun Python-asennus on käyttäjäkohtainen.

Ohjelmisto on käytettävissä TUNI Windows-työtietokoneella, kun se on asennettu siihen polkuun, mitä asennusohjelma ehdottaa oletuksena, ja lisäksi Software Centeristä on asennettu “Applocker - DevApps” -sovellus.

Anacondasta ja Minicondasta luopuminen

Tällä sivulla suositeltiin aiemmin monipuolisen Python-asennuksen pohjaksi Anaconda, Inc. -yrityksen Python-jakelua nimeltä Anaconda. Miniconda on myös saman yrityksen asennustyökalu, joka hyödyntää oletuksena Anacondan repositoryssä olevia Python-lisäosia. Anacondan lisenssiehdot ovat muuttuneet, ja sekä itse työkalun että sen repositoryistä tarjottujen lisäosien käyttö on nykyisin maksullista. Tätä käyttöä varten on hankittava maksullinen lisenssi IT Helpdeskin kautta.

Jos tietokoneella on aiemmin ollut käytössä Anaconda ja se on poistettu, siitä voi olla jäänyt jäljelle asetustiedosto, jonka seurauksena myös Miniforge käyttää Anacondan maksullisia lisäosia. Asetustiedosto liittyy näiden ohjelmistojen mukana tulevaan työkaluun conda, ja se sijaitsee oletuksena Windows-tietokoneella sijainnissa: C:\Users\käyttäjätunnus\.condarc mutta se voi jossain tapauksissa sijaita myös esimerkiksi Python-projektin omassa kansiossa.

Anacondan maksullisten lisäosien poisto käytöstä

Näin voit varmistaa, että Miniforge ei käytä Anacondan maksullisia lisäosia:

  • Miniforgen asennuksen myötä Windowsin käynnistysvalikkoon asentuu "Miniforge prompt". Käynnistä komentokehote siitä, niin conda-komento on valmiiksi käytettävissä.
  • Anna komento conda info, jolloin conda-työkalun asetuksia tulostuu kuvaruudulle. 
  • Tarkista, onko kohdassa "channel URLs" mainittu osoitteita, joissa on mainittu palvelin "repo.anaconda.com". Tämä on maksullisia lisäosia tarjoava kanava, ja se pitää saada pois käytöstä. "conda.anaconda.org" sen sijaan on Miniforgen oletuskanava, joka tarjoaa ilmaista sisältöä.
  • Jos maksullinen lisäosakanava on käytössä, tämä johtuu siitä, että käyttöön on jäänyt Anacondan oletuskanava nimeltä "defaults". Asetus on jäänyt tyypillisesti asetustiedostoon C:\Users\käyttäjätunnus\.condarc, ja tiedoston poistaminen on helpoin tapa korjata asia.

Jos haluat säilyttää mahdolliset muut tekemäsi conda-komennon asetukset, etkä sen takia halua poistaa .condarc -tiedostoa, voit muokata pelkkiä lisäosakanavia näin:

  • Käytössä olevat kanavat voit listata komennolla conda config --show channels
  • Maksullisen lisäosakanavan "defaults" voi poistaa käytöstä komennolla: conda config --remove channels defaults
  • Jos Miniforgen oletuksena toimiva ilmainen kanava "conda-forge" ei ole käytössä, lisää se käyttöön komennolla: conda config --add channels conda-forge
  • Lopuksi voit varmistaa komennolla conda info, että "repo.anaconda.com" ei ole enää listattuna lisäosakanavien osoitteissa.

 

 

IT Helpdesk
0294 520 500
it-helpdesk [at] tuni.fi (it-helpdesk[at]tuni[dot]fi)
helpdesk.tuni.fi

Julkaistu: 30.4.2021
Päivitetty: 15.11.2024