Työelämän tutkimuskeskuksen tehtävänä on työelämän korkeatasoinen ja monitieteinen perustutkimus. Niinikään toteutamme yhteiskunnan ajankohtaisia tiedontarpeita palvelevaa sopimustutkimusta ja kehittämistyötä. Tutkimuskeskus osallistuu opetukseen ja täydennyskoulutukseen. Keskuksen tutkimus- ja kehittämistoimintaa ohjaa kestävän työelämän ajatus.
Keskeiset tehtävät ja tavoite
Työelämän tutkimuskeskuksen tavoitteena on toteuttaa ja edistää tutkimusta työn ja työelämän eri alueilla, kehittää alan teoreettista keskustelua sekä tukea jatko- ja täydennyskoulutusta omilla erityisalueillaan. Keskuksessa tehdään monitieteistä tutkimustyötä: tutkijoiden edustamia tieteenaloja ovat muun muassa sosiologia, sosiaalipsykologia, yhteiskunta- ja sosiaalipolitiikka, terveystieteet, hallintotiede, psykologia ja kasvatustieteet.
Tutkimus toteutetaan viiden tutkimuslinjan kautta:
- Teknologia ja työ
- Työ, hyvinvointi ja elämän laatu
- Työelämän valtasuhteet ja sukupuoli
- Työmarkkinat ja työvoiman käyttö
- Työyhteisöt, muutos ja kehittäminen
Keskuksen monitieteinen perusta antaa edellytykset tarkastella työelämän ilmiöitä yksilön, ryhmien, yhteisöjen ja koko yhteiskunnan näkökulmasta. Tutkimusmetodit ja -asetelmat kattavat sekä poikkileikkaus- että pitkittäistarkastelut. Tutkimusaineistoina hyödynnetään muun muassa kansallisia ja kansainvälisiä survey- ja rekisteriaineistoja sekä tutkimusavusteista kehittämistä ja toimintatutkimusta, haastattelumetodeja, osallistuvaa havainnointia ja videointia.