Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Annukka Hakala: ”Uudistumiskykyisellä infra-alalla on runsaasti mahdollisuuksia”

Julkaistu 1.12.2023
Tampereen ammattikorkeakoulu
Annukka Hakala keltaisessa työtakissaan tiiliseinän edustalla kuvattuna.
Tampereen ammattikorkeakoulun rakennustekniikan alumni Annukka Hakala on infra-alan ammattilainen, joka työskentelee Destialla työpäällikkönä. Hakala teki vuonna 2004 opinnäytetyönsä Destialle ja on työskennellyt yrityksessä valmistumisestaan lähtien. Hän tahtoo toimia roolimallina infra-alan opiskelijoille.

Annukka Hakala aloitti valmistumisensa jälkeen Destialla työnjohtajana, ja jo kolme vuotta myöhemmin hänelle aukeni työpäällikön paikka. Hakalan työnkuva pitää sisällään esimerkiksi isoista urakoista vastaamista ja henkilöstöjohtamista.

– Kun aikanaan aloitin työpäällikkönä, olin kovin nuori siihen rooliin. Myös maailma oli silloin varsin toisenlainen. Sain kuitenkin hienosti tukea työnjohdolta ja muilta työntekijöiltä. Mutta oli se todella suuri harppaus silloin, kun kokemus oli vielä hyvin ohkainen, Hakala kertoo.

Työpäällikön työssä parasta Hakalan mielestä ovat vaihtuvat työmaat ja joka päivä edessä olevat uudet haasteet. Hän nauttii siitä, mitä tekee, ja tahtoo mahdollistaa alaisilleenkin sen, että he pystyvät tekemään työtään mahdollisimman hyvin.

– Tavoitteeni urallani on säilyttää oma mielenkiinto ja innostus tekemiseen. Se on mielestäni tärkeintä, oli työrooli mikä hyvänsä. Jos kipinä omaan työhön häviää, niin silloin pitää keksiä jotain muuta.

Infra-ala sopeutuu muutoksiin

Annukka Hakala on erikoistunut Destialla kunnossapidon urakoihin. Hän kertoo, että yksi mieleenpainuvimmista työprojekteista oli Tampereen Rantatunnelin kunnossapito. Destia vastasi Rantatunnelin kunnossapidosta kuusi vuotta.

– Rantatunneli oli silloin aivan viimeisintä tekniikkaa, ja koko urakassa oli paljon uutta meille kaikille. Lähdimme siihen rohkeasti mukaan ja pärjäsimme hienosti. Mieleenpainuvan urakasta tekee myös se, miten kiistelty Rantatunnelin tulo oli, Hakala muistelee.

Hakalaa viehättää infra-alan vaikuttavuus sekä sen kyky uudistua ja sopeutua maailman muutoksiin. Infrarakentamisen ja kunnossapidon rinnalle on tullut energiarakentamista, energiaverkkoja, sähkölatausasemia ja tuulipuistoja. Alan uudistumiskyky on tällä hetkellä erityisen tärkeä ominaisuus. Haastava taloustilanne näkyy kiristyneenä kilpailuna, kun urakoihin tulee lisää tarjoajia ja työt ovat tiukemmassa.

– Se on haastavaa, mutta toisaalta nämä asiat pitää vain ratkoa. Infra-alalla mennään vahvasti eteenpäin ja kehitetään toimintatapoja sekä hyödynnetään digitalisaation tuomia mahdollisuuksia, kuten tekoälyä. Näkisin, että alallamme ollaan monella tapaa edelläkävijöitä.

Opiskeluaika antoi paljon

TAMKin infrapuolelta rakennusinsinööriksi valmistunut Hakala päätyi rakennustekniikan opintoihin aikoinaan pienen mutkan kautta. Hän aloitti ensin restonomin opinnot, mutta huomasi pian haaveilevansa tekniikan alasta. 

– Olin lapsesta asti ollut pitopalvelussa töissä ja opiskellut myös kokiksi. Sitten huomasin, ettei niiden asioiden parissa työskentely ollutkaan minun juttuni. Hain opiskelemaan metsäalaa, paperitekniikkaa ja rakennustekniikkaa. Kun sain rakennustekniikan opiskelupaikan, pohdin hetken, uskallanko tehdä tällaisen liikkeen. Mutta onneksi uskalsin.

Erikoistumisalaa valitessa Hakala harkitsi talopuolen ja infran välillä. Hän oli alalle hakiessaan ajatellut suuntautuvansa talopuolelle, mutta päätyi kuitenkin infraan. Päätös ei ole kaduttanut, ja talorakentamisesta tuli Hakalalle tärkeä harrastus. Hän on rakentanut itse Kangasalle omakotitalon, jossa asuu yhdessä perheensä kanssa.

– Tällä hetkellä pöydällä odottavat mökin suunnitelmakuvat. Tämä harrastus ei ihan heti lopu, Hakala naurahtaa.

Rakentamisprojekteja Hakala käy läpi yhdessä opiskeluaikaisten ystäviensä kanssa. Hän sanoo arvostavansa suuresti sitä, että elämässä on ihmisiä, joiden kanssa keskustella ja jakaa näkökulmia niin rakentamisesta kuin muistakin tärkeistä aiheista. Elinikäisten ystävien lisäksi Hakala on kiitollinen erityisesti opiskeluaikojen hauskoista muistoista sekä mukavista opettajista ja yhteisöstä. Hän kertoo saaneensa opinnoista vankan pohjan ja perustietämyksen työelämää varten.

– Koulun aikana kasvettiin siihen, että sai valmiudet työelämään. Kursseista mieleeni nousee erityisesti kunnossapidon kurssi, jota opetti Destian laatupäällikkö Rauno Kuusela. Siltä kurssilta sain aiheen lopputyöhöni, ja päädyin Destialle töihin. Raunosta tuli sittemmin läheinen työkaveri. Kyseessä on siis lähes elämää mullistava kurssi.

Suunnan näyttämistä ja yhteistyötä

Nykyisin Hakala käy itse TAMKilla opettamassa kunnossapidon kurssia. Hän tietää, miten tärkeää opiskelijoille on saada kontaktia työelämään. Alumnius merkitsee Hakalalle suunnan näyttämistä ja roolimallina olemista. 

–  Tahdon näyttää opiskelijoille oikeaa työelämää ja tuoda ripauksen sitä opiskeluun. Koen, että tehtäväni alumnina on välittää nuorille positiivista kuvaa opiskelusta ja toimia inspiraationa siitä, mihin se voi viedä. Mielestäni pohjatieto tulee koulusta ja syventävät opit saadaan töistä.

Destia on TAMKin yrityskumppani, ja yhteistyötä tehdään tiiviisti. Hakala on ollut mukana ideoimassa yhteistyömuotoja ja Destian roolia kumppanuudessa. Destia tarjoaa ammattikorkeakouluopiskelijoille runsaasti mahdollisuuksia, kuten joulukuun alussa avautuvia kesätyöpaikkoja ja opinnäytetyöyhteistöitä. Näiden lisäksi Hakala on käynyt puhumassa erilaisissa valintatilaisuuksissa ja luennoilla. Destia on mukana myös ammattikorkeakoulujen yhteistyöpäivissä ja rekrytointitapahtumissa.

–  Intressimme on saada opiskelijoita meille töihin ja sitä kautta uusia osaajia, joille on tällä alalla kova tarve. Kun olemme kontaktissa opiskelijoihin, saamme rekrytoitua heitä ja myös itse opetettua heille työstä.

Hakalan mielestä on tärkeää, että oppilaitokset kykenevät vastaamaan infra-alan muutoksiin nopealla syklillä. Muun muassa digitalisaatio muuttaa alan osaamistarpeita, jotka ovat kovin erilaisia kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Tämän hetken infra-opiskelijoita Hakala kannustaa jatkamaan opinnot loppuun ja siirtymään sitten reippaasti työelämään. 

– Hyviä valintoja on tehty, kun on infra-alalle päädytty. Yritykset tarvitsevat teitä ja luovat erilaisia mahdollisuuksia ihan varmasti.

 

Annukka Hakala

  • Tutkinto: Rakennusinsinööri, infra, 2004
  • Työ: Työpäällikkö, Destia Oy
  • Muuta: Oli opiskeluaikanaan mukana järjestämässä Rakentaja-näyttelyä


Teksti ja kuva: Veera Suontausta