Aurinkokennoteknologian pioneerille Millennium-teknologiapalkinto
Suomalaisen Millennium Teknologiapalkinnon voi saada ihmisten elämänlaatua parantava ja kestävää kehitystä edistävä teknologian innovaatio.
Martin Greenin yhdessä tiiminsä kanssa kehittämä PERC-kenno (passivated emitter and rear cell) lanseerattiin vuonna 1983. Siitä lähtien se on ollut tehokkain ja kaupallisesti menestyksekkäin piipohjaisten aurinkokennojen teknologia aurinkopaneeleihin ja energian massatuotantoon. PERC-teknologia kattaa lähes 90 % aurinkokennojen nykymarkkinasta.
Greenin innovaatio on vähentänyt merkittävästi aurinkopaneelien käyttökustannuksia ja tehnyt siten aurinkosähköstä fossiilisia vaihtoehtoja edullisempaa.
Tampereen yliopistossa tutkitaan perovskiitista tehtyjä aurinkokennoja
Aurinkokennoteknologiaan erikoistunut tenure-track professori Paola Vivo tutkii perovskiittikennoja (perovskite solar cells, PSC) Tampereen yliopistossa.
– Vaikka perovskiitti-aurinkokennot löydettiin vasta muutamia vuosia sitten, niiden hyötysuhde on saatu kasvatettua jo yli 25 prosenttiin, joka lähentelee piikennojen tasoa. Ne ovat osoittautuneet myös tehokkaiksi, kevyiksi ja joustaviksi materiaaleiksi, Vivo sanoo.
Nyt Vivon 12-henkinen tutkimusryhmä kehittää uusia myrkyttömämpiä ja vakaampia perovskiittimateriaaleja.
– Olemme kehittäneet useita uusia perovskiitti-ohutkalvoja ja nanokiteitä erilaisiin optoelektronisiin sovelluksiin. Onnistuimme parantamaan perovskiittiaurinkokennojen vakautta virittämällä perovskiitin ja aurinkokennolaitteen muiden ainesosien rajapintaa, hän kuvailee.
Lokakuun lopussa alkaa uusi Solar-Driven Chemistry -kurssi, jonka Tampereen yliopiston ja ECIU järjestävät yhdessä. Tulossa on myös väitöskirjat sekä perovskiitti-nanokiteistä että sisätiloissa käytettäviin laitteisiin tarkoitetuista perovskiitin kaltaisista puolijohteista.
Lue uutisia Tampereen yliopiston aurinkokennotutkimuksista.
Millennium-palkinnon perustana on yhteiskunnallinen vaikuttavuus
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luovutti miljoonan euron arvoisen palkinnon Greenille PERC-kennon (Passivated Emitter and Rear Cell) kehittämisestä palkintoseremoniassa Helsingissä 25.10.2022. Edellisen kerran palkinto myönnettiin virtuaaligaalassa vuonna 2021, jolloin sen saivat brittiläiset professorit Shankar Balasubramanian ja David Klenerman kehittämästään nopeasta ja edullisesta DNA:n sekvensointitekniikasta. https://www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/millennium-teknologiapalkinto-nopean-dna-sekvensoinnin-kehittajille
Tampereen yliopisto on Millennium-teknologiapalkinnon 2022 ja Millennium Innovation Forumin kumppani.
Lue lisää Millennium Technology Prize verkkosivustolta.