Iana Langin palkittu opinnäytetyö käsittelee vuodenaikoja taiteessa
Ianan Langin opinnäytetyön nimi on Vuodenaikojen taikaa: Vuodenkierto musiikin, valokuvan ja kuvataiteen silmin. Ukrainasta kotoisin oleva Lang on erittäin ilahtunut ja myös yllättynyt voitosta.
– Tämä tuntuu uskomattomalta. Oli todella suuri menestys minulle, että työni valittiin mukaan kilpailuun. Olen kiitollinen kaikille, jotka tukivat ja auttoivat minua, erityisesti opinnäytetyöni ohjaajalle lehtori Risto Kyrölle ja miehelleni Dima Langille.
Opinnäytetyössään Lang pyrki selvittämään, miksi vuodenajat ovat niin kiinnostava aihe taiteilijoille. Työssä tutustutaan esimerkiksi venäläisen säveltäjän Pjotr Tšaikovskin elämään sekä hänen teokseensa Vuodenajat. Lang etsi yhteisiä piirteitä vuodenaikoja kuvaavasta musiikista, kuvataiteesta ja valokuvista. Työhön kuuluu myös Langin oma taiteellinen osuus, jossa hän soittaa Vuodenajat-pianosarjan videolla.
– Suomi ei ole äidinkieleni, joten päätin valita puoliksi taiteellisen aiheen, jotta voin näyttää osaamistani sekä kirjoittamalla että soittamalla pianoa. Vuodenajat-teos on aina kiinnostanut minua. Tämä oli hyvä tilaisuus tutustua siihen kunnolla ja soittaa se itse.
Lang on opiskellut valokuvaamista muutaman vuoden, joten hänen opettajansa ehdotti, että hän ottaisi työtä varten omia luontokuvia.
– Olen kuvannut pääasiassa ihmisiä eivätkä luontokuvat tuntuneet omilta, joten päätin käyttää itse ottamiani ihmisten kuvia. Myöhemmin keksin hyödyntää luontoaiheisia taidemaalauksia, koska se tavallaan yhdisti Tšaikovskin musiikin ja valokuvat.
Kilpailun raati kuvaa Langin opinnäytetyötä muun muassa visuaaliseksi, innovatiiviseksi ja omakohtaiseksi.
– Suuri kiinnostukseni aiheeseen tekee työstä omakohtaisen. Vuodenajat-sarjan harjoittelu tuntui todella nautinnolliselta, ja myös valokuvaus on intohimoni. Tein tämän työn saadakseni lisää osaamista ja tietoa, en pelkkää suoritusta varten.
Hyvät suunnittelutaidot ja puolison tuki auttoivat työssä
Iana Lang asuu Kouvolassa, josta hän on kulkenut neljän vuoden ajan Tampereelle opiskelun vuoksi. Samalla hän on opettanut pianonsoittoa Pohjois-Kymen musiikkiopistossa ja on myös neljän lapsen äiti. Tekemistä on siis riittänyt, mutta Langin tarkka luonne ja hyvät suunnittelutaidot olivat hyödyksi opiskelussa ja opinnäytetyön tekemisessä.
– Aloitin opinnäytetyöhön valmistautumisen hyvissä ajoin. Luin kirjat etukäteen, tein muistiinpanot, valokuvasin ahkerasti ja harjoittelin Vuodenajat-sarjan soittamista.
Eniten Langia jännitti kysyä museoilta lupia taidemaalausten valokuvaamiseen. Vastausten saaminen kesti joskus kauan, mutta lopulta tarvittavat luvat myönnettiin. Oma haasteensa oli pianoesityksen videointi ja videon editointi, jossa oli paljon työtä yhdelle ihmiselle.
– Onneksi minulla on aivan mahtava porukka kotona. Ilman puolisoani Dimaa työstä ei olisi tullut näin hyvä. Hän antoi tukea ja hoiti asioita, jotta minä sain opiskella rauhassa.
Helmikuussa puhjennut Ukrainan sota kosketti Langia syvästi. Tällä hetkellä hänen äitinsä, siskonsa ja siskon lapsi ovat Suomessa, mutta osa perheestä on edelleen Ukrainassa. Murheista huolimatta hän onnistui panostamaan opinnäytetyöhön.
– Sodan alettua en muutamaan viikkoon pystynyt tekemään mitään. Pian kuitenkin ymmärsin, ettei sotaa tarvitse ajatella koko ajan eikä sitä tarvitse tuoda omaan kotiin. Opinnäytetyön tekeminen oli pelastus, koska se vei ajatukset muualle. Pidin kuitenkin koko ajan yhteyttä Ukrainassa asuviin perheenjäseniini.
Lang on jo suunnitellut valmistumisen jälkeistä tulevaisuutta.
– Lähiaikoina keskityn perheeseeni ja työhöni. Haluaisin myös konsertoida jonkin verran. Jatko-opinnotkin ovat mahdollisia, sillä opiskelu ja jatkuva oman osaamisen kehittäminen on luonnollista minulle. Olen esimerkiksi jo ottanut selvää, miten erikoistua Suzuki-opettajaksi.
Tutustu Iana Langin opinnäytetyöhön
https://www.theseus.fi/handle/10024/749960
Teksti: Emmi Suominen
Kuva: Dima Lang