Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopisto parhaalla tasolla avoimen tieteen ja tutkimuksen seurannassa

Julkaistu 31.10.2024
Tampereen yliopisto
Tutkimusinfraa ja henkilö kameran takana yhdistelmäkuvassa.
Avoimen tieteen ja tutkimuksen taso on Tampereen yliopistossa ulkoisen arvioinnin mukaan hyvällä mallilla. Yliopisto sijoittui tasolle viisi juuri julkistetussa kansallisessa seurannassa. Tampereen yliopisto edistää avointa tiedettä siten, että kehittämistyö yhdistyy luontevasti yliopistotyön suunnitteluun.

Tampereen yliopiston tuloksia voi katsoa tarkemmin Tiede ja tutkimus.fi -portaalista. 

Suomessa lähes kaksi kolmasosaa yliopistoista, noin puolet ammattikorkeakouluista ja kaksi tutkimuslaitosta saavuttivat korkeimman tason tieteen ja tutkimuksen avoimuutta tarkastelevassa seurannassa.  

Avoin tiede edistää avointa saatavuutta sekä avoimia toimintamalleja tieteessä ja tutkimuksessa.  

Yliopistoista kolme saavutti korkeimman tason kaikilla avoimen tieteen osa-alueilla, näiden joukossa Tampereen yliopisto. Ainoana yliopistona Tampereen yliopisto saa täydet pisteet kaikilla osa-alueilla sekä vuoden 2022 seurannassa että nyt 2024.  

Kansallinen seuranta osoittaa, että keskeisimmät avoimuuden käytännöistä ovat vakiintuneet suomalaisissa tutkimusorganisaatioissa.  

Seurannan mukaan kaikilla yliopistoilla on kuitenkin kehittämistarpeita. Niitä on etenkin avoimen oppimisen ja avointen oppimateriaalien alueella.  

Avoimen tieteen edistyminen ilahduttaa Tampereen yliopiston tutkimusvararehtori Tapio Visakorpea, joka toimii yliopiston avoimen tieteen ohjausryhmän puheenjohtajana. Visakorpi kannustaa kehittämistyöhön ja tuomaan esiin avoimen tieteen hyviä käytänteitä, jotta avoin tiede jatkaa hyvällä mallilla. Seuraavaksi yliopistoyhteisö pääsee määrittelemään toimenpiteitä, jotka täsmentävät ja konkretisoivat Tampereen yliopiston avoimen tieteen linjausta.  

– Tavoittelemme tieteen vaikuttavuutta ja samalla tunnistamme tutkimuksen moninaisuuden. Avoin tiede on siksi luonteva osa kaikkea tutkimustyötä, sanoo vararehtori Visakorpi. 

Vastuullinen arviointi osana avointa tiedettä  

Tämänkertainen seuranta oli merkittävästi laajempi kuin vuonna 2022 ensimmäistä kertaa toteutettu selvitys. Seuranta nostaa avoimen tieteen selkeäksi edistymiseksi sen, että organisaatiot ovat sitoutuneet kansainväliseen tutkimuksen arvioinnin kehittämiseen. Parannus aiempaan tulee esiin seurannan kysymyksissä, jotka kartoittavat vastuullisen arvioinnin ohjausta. 

– Avoimen tieteen kehitykseen vaikuttavat keskeisesti meritoitumiskäytänteet, rahoitusmallit sekä tutkimusrahoittajien määrittelemät hyvät käytänteet. Arviointikäytänteitä kehitetään nyt tiiviissä kansainvälisessä ja kansallisessa CoARA-yhteistyössä. Rahoitusmalleja puolestaan pohditaan esimerkiksi avoimen tieteen koordinaation rahoitustyöryhmässä, sanoo avoimen tieteen johtava asiantuntija Susanna Nykyri

Tampereen yliopisto on mukana tutkimuksen vastuullista arviointia kehittävässä CoARA-työssä, jossa uudistetaan tutkijan ja tutkimuksen arviointia aiempaa laadullisemmaksi ja monipuolisemmin eri ansiot huomioivaksi. Tampereen yliopisto osallistuu CoARAn kehittämistyöhön aktiivisesti. 

– Avoimen tieteen aktiiviselle edistämiselle on mainiosta tuloksesta huolimatta edelleen suurta tarvetta, ja me myös teemme sitä kansallista seurantamallia laajemmalla otteella. Tampereen yliopistossa on käynnistymässä ensi vuonna huomattavan laajassa yhteistyössä valmisteltu ja OKM:n tukea saanut Data Steward -koulutus, jolle on avattu juuri haku, Nykyri kertoo. 

Koulutus keskittyy datahallinnan asiantuntijuuden lisäämiseen.

Avoimen tieteen linjaus määrittelee periaatteet 

Alkuvuodesta 2024 Tampereen yliopisto päivitti avoimen tieteen linjauksensa. Linjauksessa korostuu tieteen ja tutkimuksen avoimuus, jota käsitellään korkean tieteellisen tason, vastuullisuuden ja vaikuttavuuden näkökulmista.  

Avoimen tieteen linjaus toimii ohjaavana dokumenttina, kun avointa tiedettä edistetään Tampereen yliopistossa. Yliopisto haluaa lisätä tutkimuksen ja opetuksen korkeaa tieteellistä tasoa, läpinäkyvyyttä, vaikuttavuutta, tehokkuutta ja taloudellista kestävyyttä.  

Tutkimuksen avoimuudessa keskeistä on parantaa tutkimuksen laatua. 

Tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimuudella halutaan lisätä tieteen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. 

Oppimisen ja oppimateriaalien avoimuus on avoimen tieteen osa-alueista tuorein. Yliopistot ovat hyvien käytänteiden kehittämisessä vielä alussa.  

Avoin tiede edistyy osana yliopiston toimintaa 

Kansallinen seuranta arvioi avointa tiedettä toimintakulttuurin, avoimen julkaisemisen, avoimen oppimisen sekä aineistojen ja infrastruktuurien alueilla. 

Tampereen yliopistossa valmistellaan parhaillaan avointa tiedettä edistäviä toimenpiteitä, jotka täsmentävät ja konkretisoivat linjauksen määrittämiä periaatteita. 

Yliopistoyhteisön nostamat toimenpiteet nivotaan osaksi tiedekuntien ja palveluiden suunnittelua. 

– Määrittelemme yhteisössä, mitkä linjauksemme periaatteista ja tavoitteista tarvitsevat erityisesti tukea palvelukehityksessä. Näin avoin tiede yhdistyy luontevasti yliopiston toiminnan kehittämiseen, Nykyri sanoo.  

Seurantamallin on laatinut Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen ohjausryhmän asettama työryhmä. Seurannan avulla tuotetaan tilannekuvaa suomalaisen tutkimusyhteisön ja sen organisaatioiden soveltamista avoimen tieteen ja tutkimuksen toimintamalleista ja saavutuksista sekä halutaan kannustaa organisaatioita kehittämistyössään. 

Lisätietoa: 

Vararehtori Tapio Visakorpi, tapio.visakorpi [at] tuni.fi (tapio[dot]visakorpi[at]tuni[dot]fi) 
Johtava asiantuntija Susanna Nykyri, susanna.nykyri [at] tuni.fi (susanna[dot]nykyri[at]tuni[dot]fi)  

Avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) sihteeristön tiedote 30.10.2024

Avoin tiede