Hyppää pääsisältöön

Jokaisenoikeudet laajentavat keskustelua metsästä

Julkaistu 17.6.2024
Tampereen yliopisto
Hämärä metsäpolku, jota ympäröivät vehreät saniaiset ja tiheä metsikkö.
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloitteen tavoitteena on monipuolistaa keskusteluja metsien merkityksistä. Yksi rahoitetuista hankkeista on Forest Rights, joka tutkii jokaisenoikeuksia suomalaisissa metsissä. Poikkitieteellinen hanke käynnistyi kesäkuussa.

Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Päivi Kymäläinen ja työryhmä saivat keväällä Koneen Säätiön Metsän puolella -rahoituksen. Kansainvälinen ja poikkitieteellinen hanke yhdistää tiedettä ja taidetta.

Useimmilla suomalaisilla on jonkinlainen suhde jokaisenoikeuksiin, joko metsän omistajina tai käyttäjinä. Päivi Kymäläinen pitää yllättävänä, kuinka vähän oikeuksia ja niiden toteutumista on tutkittu. Forest Rights -hankeessa tutkitaan, miten jokaisenoikeudet muotoutuvat arkipäivän toiminnoissa. Tutkimusryhmä käsittää oikeudet relationaalisesti ja performatiivisesti. Laissa määritellyt oikeudet ja niihin liitettävät merkitykset muotoutuvat ihmisten välisissä suhteissa ja arkipäivän käytännöissä, kuin myös ihmisen suhteessa metsän ei-inhimillisiin tekijöihin. 

Forest Rights -tutkimus tuottaa uudenlaista tietoa siitä, miten jokaisenoikeudet ovat muuttuneet erilaisten käännekohtien ja oikeustapausten myötä. Tutkijat liittävät tapaukset laajempiin yhteiskunnallisiin tilanteisiin. 

– Ajankohtainen esimerkki on jokaisenoikeuksen hyödyntäminen marjabisneksessä. Käännekohtien lisäksi tuloksemme valottavat jokaisenoikeuksien arkipäiväisempiä merkityksiä ja toteutumista, Kymäläinen kertoo.

Tutkimusaineistona käytetään jokaisenoikeuksiin liittyviä oikeustapauksia viimeisten sadan vuoden ajalta. Lisäksi tutkijat tarkastelevat jokaisenoikeuksien tilaa ja tulevaisuutta sukupuolen, kansalaisuuden, ulkomaisen kausityön ja metsän ei-inhimillisten tekijöiden näkökulmista. 

Metsän puolella tieteen ja taiteen keinoin

Aiheen tutkimisessa yhdistyvät haastattelut, etnografia, kuuntelukävelyt sekä taideinterventiot. Tuotoksina syntyy tieteellisiä artikkeleja, symposiumeja sekä populaarijulkaisuja. Hankkeen päättää Forest Rights -näyttely, joka levittää hankkeen tuloksia suurta yleisöä puhuttelevalla tavalla.

– Poikkitieteellisyys sekä tieteen ja taiteen välinen yhteistyö ovat ryhmällemme inspiraation lähteitä. Taidelähtöisten menetelmien hyödyntäminen rikastuttaa tutkimusaineistoa, professori Kymäläinen toteaa. 

Koneen Säätiö myönsi aiemmin keväällä Metsän puolella -rahoitusta 16 uudelle hankkeelle. Kymäläisen ja työryhmän tutkimusta säätiö rahoittaa 257 900 eurolla. Työryhmään kuuluvat Kymäläisen lisäksi, Rebecca Frilund, Nicholas Blomley ja Kirsi Jaakkola

Koneen Säätiön Metsän puolella -aloitteen tavoitteena on monipuolistaa keskusteluja metsien merkityksistä tieteen, taiteen, aktivismin ja journalismin keinoin. Kolmannella hakukierroksella rahoitusta myönnettiin yhteensä kolme miljoonaa euroa.

Lue lisää aloitteesta Koneen Säätiön sivuilta