Hyppää pääsisältöön

Nopeasti töihin -hanke: Työpaikka löytyy aktiivisella otteella

Julkaistu 6.6.2023
Tampereen korkeakouluyhteisö
Valokuva haastatellusta Sonja Valtasesta, katsoo kameraan.
Sonja Valtanen.
Ensimmäiset oman alan työpaikat opiskelujen ja valmistumisen aikaan ovat merkittäviä koko työuran kannalta. Tampereen korkeakouluyhteisö on kehittänyt Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen kanssa uutta yhteistyömallia Nopeasti töihin -hankkeessa korkeakoulutettujen nopean työllistymisen tueksi. IT-yritys Triuvare löysi työntekijän hankkeen erään tapahtuman kautta.

Sonja Valtanen työskentelee viestinnän ja työnantajakuvan parissa IT-palvelutalo Triuvarella. Useammalla paikkakunnalla Suomessa toimiva Triuvare on parhaillaan fuusioitumassa Frendyn kanssa lähes 400 työntekijän yritykseksi. Valtasen työtehtävät Communications and Employer Branding Specialist -nimikkeellä linkittyvät vahvasti markkinointiin ja HR-työhön.
– Työntekijäkokemus on meille tärkeää, se sisältyy kaikkeen liiketoimintaan ja käytännön tekemiseen. Liiketoimintastrategiassamme visiona on olla työntekijöiden ykkösvalinta, Valtanen kertoo. 

IT-alalla työvoimatilanne vaihtelee paljon. Rekrytointien sujuvuus riippuu paljon roolista ja tehtävästä.  
– Meillä rekrytointi on koko ajan sinänsä käynnissä olevaa, vaikka varsinaisia avoimia paikkoja ei koko ajan ole auki. Uran alkuvaiheen tehtäviin hakijoita on usein enemmän kuin kokeneimpien IT-arkkitehtien rooleihin, Valtanen avaa.
– Haluamme itse toimia hakijaystävällisesti, viestimme avoimesti prosessin vaiheista ja huolehdimme että aikataulut ja tiedot pitävät.  

Vastavalmistuneiden potentiaali on yrityksessä tunnistettu ja nähdään eduksi: 
– Palkkaamme mielellämme vastavalmistuneita. He oppivat nopeasti ja adaptoituvat yrityksen tapoihin helposti. Heillä on luonnollisesti alan tuorein tieto hallussa ja paljon intoa astuessaan työelämään.  

Oman alan tuntemuksen lisäksi monet muut tämän hetken olennaiset työelämätaidot ovat opiskelijoilla hyvät. Valtanen mainitsee esimerkiksi sosiaalisen median käytön olevan heille luontevaa, jolloin työntekijälähettiläinä toimiminen sujuu. Kielitaitokin on kunnossa.

Nopeasti töihin -hankkeen tapahtumaan Triuvare osallistui marraskuussa. Uudessa ICT-alan verkostoitumistapahtumassa alan yritykset ja työ- tai harjoittelupaikkaa etsivät opiskelijat pääsivät verkostoitumaan. 

– Tämä tapahtuma oli hyvin järjestetty. Kyseessä ei ollut perinteiset rekrymessut, vaan tilaisuus tutustua puolin ja toisin. Osallistujat olivat lähettäneet etukäteen CV:n joten tapahtumassa päästiin nopeasti asiaan. Meillä esimerkiksi ei ollut varsinaisia avoimia paikkoja, mutta tiedossa joitakin resurssitarpeita. Kävimme näitä läpi esihenkilön kanssa ja siten pääsimme nopeasti asiaan, Valtanen kertoo. 

Työhaastattelu sovittiin myöhemmälle ajalle ja jo tammikuussa Triuvare teki työsopimuksen tapahtumaan osallistuneen opiskelijan kanssa. Aluksi kyse on kesätyöstä, mutta yritys on jo pystynyt tarjoamaan jatkoa työsuhteelle myös opiskelujen ohella.

 – Meillä tavoitteena on, että harjoittelua, kesätyötä tai opinnäytetöitä tekevät mielellään jäisivät pidemmäksikin aikaa. Rekrytointi ja perehdytys on kuitenkin aikaa vievää. Perehdytykseen panostamme jokaisen uuden työntekijän kohdalla hyvän työntekijäkokemuksen varmistamiseksi. Tukena on esimerkiksi nimetty kummikollega, joka on tehnyt samaa tehtävää, Valtanen sanoo.

 Mitä vinkkejä Sonja Valtanen antaa vastavalmistuneille ja opiskelijoille työnhakuun?

– Avoimen hakemuksen voi aina laittaa, tai sitten suoraan sähköpostia vaikkapa HR-päällikölle ja tiedustella millaisia mahdollisuuksia on tarjolla ja kertoa mitä itse etsii. Useita harjoittelijoita ja opparien tekijöitä olemme saaneet palkata opiskelijoiden omista aloitteista. 
– LinkedIn-palvelussa voi myös ottaa rohkeasti yhteyttä, siksi mekin siellä olemme. Jos kiinnostavassa työpaikkailmoituksessa on annettu soittoaika, niin ehdottomasti kannattaa soittaa ja ihan vain esitellä itsensä. Se jää kyllä mieleen, Valtanen painottaa.  

Verkoston merkitys työpaikan löytämisessä on suuri. Triuvarella omien työntekijöiden kaverisuositukset ovat osoittautuneet hyväksi rekrytointiväyläksi.  

– Työntekijät ovat verkostoituneita ja usein heidän kauttaan löytyy hyvä tyyppi. Muistutankin, että valmistuvillakin on jo iso verkosto omasta korkeakoulusta tai vaikka harrastuksista, ja sitä kannattaa rohkeasti hyödyntää. Resurssitarve IT-yrityksissäkin saattaa muuttua tosi nopeasti. Aktiivisuus ei mene hukkaan, Valtanen kannustaa.   

 

 

Palkkaa potentiaalia

Nopeasti töihin -hanke kannustaa yrityksiä huomaamaan vastavalmistuneiden potentiaalin. Tutustu Palkkaa potentiaalia -sivuun! Seuraa myös Tampereen korkeakouluyhteisön tapahtumia. Erilaisia rekrytointi- ja verkostoitumistilaisuuksia on luvassa jatkossakin.