Hyppää pääsisältöön

RESTO-kilpailun antia: Tapahtuma-alan tulevaisuus näyttäytyy sosiaalisesti vastuullisena ja monimuotoisena

Julkaistu 24.3.2023
Tampereen ammattikorkeakoulu
Neljä panelistia keskustelee tapahtuma-alan tulevaisudesta RESTO-kilpailussa.
Tapahtuma-alan tulevaisuudesta keskustelemassa Miia Khan Eventual Oy:sta, Antti Korhonen Liveto Groupilta, Touko Setälä Tampereen Messuilta sekä Janne Laurila Kulttuurikamari Oy:sta.
Restonomiopiskelijoiden valtakunnallisessa RESTO-tietotaitokilpailussa kuultiin monipuolisia puheenvuoroja yritys- ja elinkeinoelämän näkökulmasta. Koronan tuoma epävarmuus nähtiin vaikeuksien jälkeen mahdollisuutena ajatella uudestaan totuttuja toimintamalleja. Hyvinvoinnin lisäämisen ja erilaisuuden kohtaamisen todettiin olevan avainasemassa tapahtuma-alan tulevaisuuden tekemisessä.

RESTO-kilpailut ovat vuosittain järjestettävät valtakunnalliset restonomiopiskelijoiden tietotaitoja testaavat SM-kilpailut, jotka pidettiin nyt 2023 Tampereella. Kilpailun tavoitteena on tuoda esiin restonomiopiskelijoiden osaamista ja restonomikoulutusta, tukea alueen työelämäyhteistyötä sekä luoda mahdollisuuksia verkostojen laajentamiseen. Yrityksiä oli runsaasti mukana sekä erilaisten tehtävänantojen että puheenvuorojen merkeissä. 

Tiimit työskentelivät tiiviisti tehtävien parissa muutaman päivän ajan. Toisiin opiskelijoihin tutustumisen lisäksi myös potentiaalisten työnantajien kanssa verkostoitumista ja oman jäljen jättämistä työelämään pidettiin tärkeänä tapahtuman antina. Kuten Haaga-Helian joukkue totesi jo ensimmäisen tehtävän jälkeen: 

– Tiimipelaaminen on tosi tärkeää, yksin näistä tehtävistä ei selviäisi. Neljä päätä on aina enemmän kuin yksi. 

Opiskelijoiden kisaamisen ohessa RESTO-kilpailussa oli tarjolla ohjelmaa myös alan kollegoille sekä opetushenkilöille. Paneelikeskustelussa tapahtuma-alan tulevaisuudennäkymistä keskustelivat Miia Khan Eventual Oy:sta, Touko Setälä Tampereen messuilta, Janne Laurila Kulttuurikamari Oy:sta ja Antti Korhonen Liveto Groupilta. Trendien, kestävyyden ja teknologian teemat olivat paneelin pohjavireenä. 

Pandemialla myös hyviä vaikutuksia 

Kaikki panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että tapahtuma-alalla oli isoja rakenteellisia ongelmia ennen koronaa ja kehitys junnasi paikallaan vuosikymmeniä. 

– Suomen messutuotanto on sortunut vanhan liiton mainostoimistomeininkiin. Samalla pärjättiin se kaksikymmentä vuotta. Ei kysytty ihmisiltä oikeasti, mitä te haluatte, kuvaa Touko Setälä aiempaa tilannetta. 

Koronan tuoma ravistelu koetaan alalle hyvin tarpeelliseksi. Tapahtumia järjestetään koronan jälkeisenä aikana yhä yhteisölähtöisemmin ja esimerkiksi joukkorahoituksilla. Setälä mainitsee yhteisölähtöisistä tapahtumista hyvänä esimerkkinä Tubeconin, jossa YouTube-sisältöjä tuottavat tubettajat kohtaavat fanejaan. 

Tapahtuma-alan henkilöstöä on pandemian myötä vaihtunut, mikä on tuonut virkistävästi uudenlaista edustusta työntekijöihin. Tämä on vaikuttanut esimerkiksi Kulttuurikamarin ohjelmasuunnitteluun. Tänä keväänä Tampereen uudella Tavara-asemalla järjestetään esimerkiksi huippusuosittuja K40-diskoja. 

Yhteiskehittäminen kaupunkien kanssa on osallistujien mielestä hyödyllistä, ja panelistit asettivat myös kaupunkien suuntaan haastetta jatkaa kaupunkikuvan kehittämistä yhä enemmän ja konkreettisemmin tapahtumatoimijoiden kanssa. Lisäksi panelistit peräänkuuluttavat teknologian hyödyntämistä yhä mielenkiintoisempien tapahtumien luomiseksi. 

– Elämykset ovat nykyään ihmisille erilaisia. Nyt pitäisi panostaa siihen, että saadaan kaupungit itsessään kiinnostavammiksi, ettei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan vaikkapa Berliiniin elämyksen perässä, kuvaa Miia Khan. 

Sosiaalisen vastuun merkitys esiin 

Vastuullisuuden teema on alalla kuuma peruna. Panelistit kaipaavat selkeää kansallisen tason mittaristoa, jolla tapahtumien vastuullisuutta voidaan mitata muutenkin kuin pelkkänä hiilijalanjälkenä. Sosiaalisen vastuun merkitys korostui puheenvuoroissa. 

– Hirveän tärkeää on sosiaalinen vastuu ja nuorten pahoinvoinnin huomioiminen. On paljon ihmisiä, jotka haluaisivat kohdata kaltaisiaan. Tapahtumien avulla voidaan lisätä hyvinvointia, kohdata erilaisuutta ja puhkoa sosiaalisia kuplia, Khan sanoo. 

Tampereen Messut tekee laajaa oppilaitosyhteistyötä TAMKin ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa. 

– Meillä on muun muassa rakennus- ja puutarhapuolen opiskelijoita pystyttämässä messuja. Opiskelijoille maksetaan korvaukset, eli tehdään aidosti yhteistyötä eikä haluta ilmaista työvoimaa. Tampereen Messut on tukenut erilaisia TAMKin projekteja; esimerkiksi Puusuutarit on isona toimijana asumisen Asta-messuilla ja tekevät Tuotetalon. Opiskelijoita työllistetään tapahtumiin paljon, ja Tampereen Messut tukee rahallisesti myös opintomatkoja ulkomaille, kertoo Setälä. 

Näkymänsä tapahtuma-alan tulevaisuudesta Setälä tiivistää näin: 

– Alalla on kaikille kaikkea. Tapahtuma-, matkailu- ja ravintola-alalla on ihan oikeita ammatteja. 


Tutustu RESTO.fi-sivuihin


Teksti: Emmi Rämö, Liisa Marttila ja Anna-Maria Balk
Kuva: Saara Lehtonen