RNA-tutkijoiden verkosto aloittaa Suomessa
— Tarkoituksena on järjestää kaksi kasvokkaista tapahtumaa ja kaksi virtuaalitapahtumaa vuosittain, kertoo Tampereen yliopiston solu- ja molekyylibiologian tenure track -professori Minna-Liisa Änkö.
Ensimmäiseen, Helsingissä tammikuussa järjestettävään tapaamiseen ilmoittautui lyhyessä ajassa yli 70 henkilöä.
— Palautteissa luki, että it’s about time, it’s fantastic. Tuli sellainen olo, että tälle on tilausta – myös ihmiset, jotka eivät aivan suoraan työskentele tällä alalla, ovat osoittaneet kiinnostusta, Änkö kertoo.
Tarkoituksena onkin, että verkostoon tulisi myös RNA-tutkimuksen reunamilla toimivia tutkijoita, kuten kliinisiä tutkijoita tai vaikkapa data-analyysia tekeviä tutkijoita.
Verkostoa tukee kansainvälinen RNA Society. Suomen verkostosta, RNA Salon, tekivät aloitteen Minna-Liisa Änkö ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin tutkimusjohtaja Mikko Frilander. RNA Society on vuodesta 2016 tukenut RNA-verkostojen perustamista eri maihin.
— Haluamme mahdollistaa sitä, että ihmiset pääsevät esittelemään tutkimustuloksiaan oman alan kollegoille, tutustuvat ihmisiin, muodostavat uusia kytköksiä – ja tietysti tämä usein poikii uusia yhteistyösuhteita, Änkö kertoo.
RNA-rokotteet tekivät tutkimusta näkyväksi
RNA-tutkimus nousi näkyvämpään asemaan koronapandemian aikana.
— RNA-tutkimus on nyt isossa nosteessa erityisesti RNA-rokotteiden seurauksena. Tutkimusalamme on saanut kansainvälisesti lisää rahoitusta ja näkyvyyttä ja on alettu ymmärtää tutkimuksen merkitys. RNA-tutkimusta on tähän asti pidetty perustutkimuksena, mutta nyt on alettu nähdä sen potentiaali sovelluksissa, Änkö kertoo.
Esimerkiksi kehittyvien RNA-sekvensointisovellusten avulla voidaan Änkön mukaan selvittää aiempaa paremmin, mitä RNA merkitsee soluille. Teknologiset innovaatiot hyödyttävät laajemmin muutakin tutkimusta.
Suunnitteilla yhteistyötä Ruotsiin ja Tanskaan
Ajatuksena on myöhemmin laajentaa Suomen RNA-verkostoa muihin Pohjoismaihin.
— Jos tämä nyt lähtee hyvin käyntiin, voisimme kutsua esimerkiksi ruotsalaisia kollegoja osallistumaan virtuaalisiin tapahtumiin. Tanskassa on tällainen RNA Salon, ja meillä voisi olla tutkijavaihtoa, Änkö kaavailee.
Kuva: Jonne Renvall