Tampereen yliopisto tutkii Ukrainan sodan kuvaa Suomen, Venäjän ja Kiinan tv-uutisissa
Empiirinen data kerätään sisällönanalyysilla käyttäen yhteistä luokittelurunkoa, minkä lisäksi kustakin maasta tehdään laadullinen kuvaus uutisen välittämästä narratiivista. Pikaisesti toteutettava tutkimus tarjoaa empiirisen lähtökohdan myöhemmälle tutkimustyölle.
Tutkijat kartoittavat tv-uutiset Venäjän ja Kiinan ykköskanavilla sekä Suomessa Ylen pääkanavalla. Tutkittavaksi valitaan tv-uutiset sodan alkamispäivänä 24.2.2022 ja 1-2 päivänä seuraavina viikkoina huhtikuun puoleen väliin asti. Tutkimuksen alustavia tuloksia julkaistaan toukokuussa.
Vastaavat tutkimukset käynnistetään myös Brasiliassa, Intiassa ja Etelä-Afrikassa käyttämällä hyväksi tutkijaverkostoa, joka on syntynyt Suomen Akatemian rahoittamassa BRICS-hankkeessa.
Resurssit näihin hankkii kukin osanottaja ja Tampereen yliopisto vastaa vain hankkeen koordinoinnista. Lisäksi pyritään saamaan aikaan vastaavat tutkimukset omilla resursseillaan USA:ssa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja muissa valituissa EU-maissa.
Päätoimisena tutkijana on Tampereen yliopiston dosentti Svetlana Pasti, joka toimi myös Akatemian BRICS-hankkeen päätutkijana 2012-2016. Hän tekee sisällönanalyysin Venäjän ykköskanavan Vremya-lähetyksistä ja koordinoi muiden BRICS-maiden ja valittujen länsimaiden osallistumisen hankkeeseen.
Toisena tutkijana on kiinalainen Tao Zhang, joka on juuri aloittanut tohtoriopintonsa Tampereen yliopiston mediatutkimuksessa. Hän tekee Kiinan CCTV:n pääuutisten sisällönanalyysin.
Kolmantena tutkijana on mediatutkimuksen opiskelija Milla Blomqvist, joka tekee vastaavan analyysin Ylen pääuutislähetyksistä.
Tutkimusta johtaa emeritusprofessori Kaarle Nordenstreng.
Tutkimuksen rahoittaa C.V. Åkerlundin Mediasäätiö.