9.12.2024 Joulukalenteri: Han Kang: Älä jätä hyvästejä
Tänä vuonna Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaja oli myös entuudestaan suomalaisessa käännöskirjallisuudessa jo jalansijaa saanut Han Kang. Hänen teoksiaan on suomentanut Taru Salminen. Salminen on tunnettu suomentaja, joka on kääntänyt useita Han Kangin ja muiden korealaisten kirjailijoiden teoksia. Salminen on erityisen taitava välittämään alkuperäisteoksen tunnelman ja tyylin, mikä on tärkeää Han Kangin kaltaisen kirjailijan kohdalla, jonka teokset ovat tunnettuja lyyrisestä ja syvällisestä proosastaan. Hän on saanut kiitosta kyvystään tuoda esiin Han Kangin teosten monitasoiset merkitykset ja vivahteet suomen kielellä.
Han Kang on eteläkorealainen kirjailija, joka syntyi 1970 Gwangjussa. Hän aloitti kirjailijan uransa vuonna 1993, kun hänen runojaan julkaistiin ensimmäisen kerran kirjallisuuslehdessä. Han Kang nousi nopeasti kansainväliseen kuuluisuuteen teoksillaan jotka käsittelevät syvällisiä teemoja, kuten historiallista traumaa, patriarkaalisia rakenteita ja inhimillistä haavoittuvuutta. Hänen tunnetuimpiin suomennettuihin teoksiinsa kuuluvat “Vegetaristi”, “Ihmisen teot” ja “Valkoinen kirja”.
Han Kangin kirjoitustyyli on lyyrinen ja poikkeuksellisen kuvallinen, täynnä kauniita ja tarkkoja kuvauksia. Hän käyttää kieltä taitavasti luodakseen voimakkaita mielikuvia ja tunnelmia. Teksti on syvällistä ja tunnepitoista ja hän onnistuu vangitsemaan hahmojensa sisäisen maailman ja heidän tunteensa. Han Kangin tarinat kehittyvät hitaasti ja harkitusti, paljastaen vähitellen hahmojen menneisyyden ja heidän kokemansa tapahtumat. Hänen teoksissaan on usein symboliikkaa ja monitasoisia merkityksiä. Han Kang käyttää usein luonnon ja ympäristön kuvauksia korostaakseen hahmojensa tunteita ja kokemuksia.
Han Kangin uusin teos, “Älä jätä hyvästejä” (작별하지 않는다), on syvällinen ja koskettava romaani, joka sukeltaa Jejun kansannousun traagisiin seurauksiin. Teos ilmestyi suomeksi juhlavalla hetkellä, sillä vain muutama viikko julkaisun jälkeen Han Kang palkittiin kirjallisuuden Nobel-palkinnolla.
Romaanin keskiössä on Kyungha, romaanikirjailija, joka kärsii Soulissa masennuksesta jäätyään joukkomurhaa kuvaavan romaaninsa kirjoittamisen jälkeen kiinni synkkiin ajatuskuvioihin helteisen ja tukahduttavan kuuman kesän aikana yksin pienessä asunnossaan. Hänen matkansa Jejuun alkaa, kun hänen valokuvaaja-puuseppä ystävänsä Inseon pyytää häntä kiireellisesti huolehtimaan kotonaan olevsta papukaijastaan loukkaannuttuaan vakavasti ja jouduttuaan vaikeaan ja pitkään hoitoon sairaalassa. Lumimyrskyssä pitkän ja vaiherikkaan, joskin sinällään tapahtumäköyhän, matkan jälkeen perille selvittyään Gyeongha löytää periltä linnun lisäksi vuoden 1948 kommunistivainoihin liittyvän arkiston. Pian on lähes mahdotonta tietää, mitä Gyeongha näkee oikeasti, mikä taas on unta tai kuumehoureiden ja vuosikymmeniä salassa pidettyjen lehtileikkeiden ja vankinimilistojen lukemisen aiheuttamaa näkyä.
Kun nostan katseeni, säikähdän pimeyttä. Olen lukemaan uppotuessani unohtanut missä olen. En ole myöskään huomanut tuulen tyyntyneen. Katson tyhjin silmin kohti mustaa ikkunaa, joka on kietoutunut mykistyneeseen hiljaisuuteen kuin se ei olisi koskaan helissytkään särkymäisillään. On hilaista, kuin olisin unessa avannut yhtäkkiä oven toiseen uneen ja astunut sisään.
Han Kang
“Älä jätä hyvästejä” ei ole vain "historiallinen" romaani, vaan myös syvällinen tutkielma muistista ja surusta. Han Kang korostaa, kuinka tärkeää on tunnustaa ja käsitellä menneitä traumoja, jotta voimme parantua ja mennä eteenpäin. Romaani on ajankohtainen muistutus siitä, että menneisyyden haavat voivat vaikuttaa meihin vielä pitkään, mutta niiden käsittely ja muistaminen ovat tärkeitä parantumisprosessissa.
Tämä teos on ehdottomasti lukemisen arvoinen kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kauniista kielestä ja lumoavasta kerronnasta, historiasta, ihmismielen syvyyksistä ja Han Kangin ainutlaatuisesta kirjoitustyylistä. “Älä jätä hyvästejä” on kaunis, voimakas ja liikuttava romaani, joka jää mieleen pitkäksi aikaa.
Teksti: Marjatta Ojala, tietoasiantuntija.
Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta