Uusi Tekoälytaiturit-työpaja innostaa 7.–9.-luokkalaisia tekoäly- ja kestävyysosaamisen pariin ympäri Suomen
Toiminnallisessa Tekoälytaiturit – Kestävää tulevaisuutta rakentamassa -työpajassa tutustutaan generatiivisen tekoälyn toimintaperiaatteisiin ja harjoitellaan suuren kielimallin käyttämistä työskentelyn apuvälineenä. Työpajassa tutkitaan YK:n Agenda 2030 toimintaohjelman tavoitteiden inspiroimana kestävän tulevaisuuden rakentamiseen liittyviä haasteita systeemikartan ja suuren kielimallin avulla sekä kehitetään niihin ratkaisuja tekoälyä hyödyntäen – omaa ajattelua unohtamatta.
Tekoäly- ja kestävyysosaamiseen kuuluu monenlaisia taitoja
Tekoälyjen nopean kehityksen ja generatiivista tekoälyä hyödyntävien sovellusten saatavuuden räjähdysmäisen kasvun ja käytön yleistymisen myötä monipuolisen tekoälyosaamisen harjoittelu kaikilla koulutusasteilla on tärkeää. Tekoälyosaamiseen kuuluu tekoälyjen toimintaperiaatteiden, rajoitteiden ja mahdollisuuksien ymmärtämiseen, käyttöön sekä eettisten näkökulmien huomioimiseen ja vastuullisuuteen liittyviä taitoja. Tekoälytaiturit -työpajassa tekoälyosaamiseen pääsevät tutustumaan sekä perusopetuksen vuosiluokkien 7–9 oppilaat että opettajat ja harjoittelua voi jatkaa yhdessä koulussa.
Kestävän tulevaisuuden rakentamiseen liittyvien haasteiden äärellä monitieteisyyden ja tieteiden välisen yhteistyön merkitys korostuu. Työpajassa harjoitellaan toiminnallisesti myös kestävyysosaamisen taitoja, kuten systeemi- ja tulevaisuusajattelun, tutkivan ajattelun sekä yhteistyön ja vaikuttamisen taitoja.
Digitaalisen osaamisen lisäksi monialainen työpaja on linkitetty perusopetuksen opetussuunnitelmaa läpileikkaavaan kestävän tulevaisuuden rakentamisen tematiikkaan ja laaja-alaiseen osaamiseen, joten se sopii moniin eri oppiaineisiin sekä oppiainerajat ylittäviin oppimiskokonaisuuksiin. Työpajassa voidaan painottaa myös tiettyjä oppiainelähtöisiä näkökulmia keskittymällä valikoituihin Agenda 2030 -toimintaohjelman tavoitteisiin liittyviin teemoihin opettajan toiveiden mukaan.
Työpajaa on kehitetty monialaisena asiantuntijatyönä
Tekoälytaiturit -työpajan yhteiskehittämiseen on osallistunut asiantuntijoita niin digitaalisen- ja tekoälyosaamisen kuin kestävyyskasvatuksenkin näkökulmista molemmista yliopistoista sekä Tampereen ja Vantaan kaupunkien perusopetuksesta.
Kevätlukukaudella 2025 työpaja on tarjolla laajasti yläkoulun oppilasryhmille ja sitä edelleen kehitetään käytännön kokemusten ja palautteiden perusteella. Hankkeen päätyttyä työpaja jää yliopistojen tiedeluokkien työpajavalikoimaan ja hankkeessa kehitetyt oppimateriaalit julkaistaan avoimeen käyttöön.
Työpajan yhteydessä 15-vuotta täyttäneillä nuorilla on vapaaehtoisuuteen perustuva mahdollisuus osallistua Tampereen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan tutkijoiden tekoälyä ja oppimisprosesseja koskevaan tutkimukseen.
Maksuton työpaja on avoin kaikille 7–9 luokkien oppilasryhmille
Työpajaan osallistuminen on mahdollista ryhmän maantieteellisestä sijainnista tai ennakko-osaamisesta riippumatta. Kevätlukukaudella 2025 työpajat ovat tarjolla tiedeluokan opintokäynteinä Tampereen yliopiston keskustakampuksella Juniversityn tiedeluokassa sekä etäyhteyden välityksellä toteutettavina etätyöpajoina – ryhmät ovat tervetulleita kaikkialta Suomesta. Aalto-yliopisto Junior tarjoaa työpajaa Uudellamaalla suoraan oppilaitoksiin vietynä.
Kehittämistyötä tukee Suomen Kulttuurirahasto.
Varaa oppilasryhmällesi maksuton Tekoälytaiturit -työpaja kevätlukukaudelle 2025
Työpajat ajalle 14.1.- 17.3.2025 varattavissa 10.12.2024 alkaen Juniversityn varauskalenterista.
Loppukevään työpajat varattavissa 10.2.2025 alkaen. Varauskalenterin avautumisesta muistutetaan Juniversityn uutiskirjeessä joulu- ja helmikuussa.
Lisätietoja
Tampereen yliopiston Juniversity: juniversity [at] tuni.fi (juniversity[at]tuni[dot]fi)
Tekoälytaiturit-työpaja Uudellamaalla: Aalto-yliopisto Junior / Tekoälytaiturit
Tampereen yliopiston Juniversity on lasten ja nuorten oma yliopisto. Innostamme oppimiseen ja luomme kaikille mahdollisuuksia kiinnostua tieteistä.
Järjestämme toimintaa ja tutustumisia korkeakoulumaailmaan lapsille, nuorille ja heidän opettajilleen varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisella asteella. Toimintamme on monitieteistä ja mukana ovat niin yliopistomme tiedekunnat, tutkimusyksiköt kuin opiskelijatkin.
Kirjoittaja: Juniversity