Alumnimme Aki Koivuniemi: Aitoleivän tuore toimitusjohtaja rohkaisee hakeutumaan ravintola-alalle
Ravintola-ala kärsii työvoima- ja osaamispulasta. Koronapandemian aikana moni lähti alalta, eikä uusia osaajia ole saatu yrityksiin niin paljon kuin olisi tarvetta.
– Totta kai myös me omassa yrityksessämme kärsimme osamme siitä, että toimipisteet olivat kiinni niin pitkään. Olemme kuitenkin onnekkaita siinä, että yrityksessämme on riittävästi henkilökuntaa. Meillä on positiivinen tilanne moniin muihin alan yrityksiin verrattuna, Koivuniemi sanoo.
Koivuniemi toivoo nyt satsausta etenkin ammatilliseen koulutukseen.
– Ravintola-alan vetovoima sai korona-aikana ison kolauksen, koska ala oli aika kovassa ryöpytyksessä. Moni ei halunnut jäädä katsomaan epävarmuutta. Jo ennen koronaa alalla oli työvoimapulaa, ja korona tietysti vain pahensi tilannetta. Monet lähtivät alalta eikä uusia työntekijöitä ole tullut tarpeeksi.
Keikkatöillä tuntumaa alaan
Koivuniemi haluaa rohkaista ihmisiä hakeutumaan ravintola-alalle. Hän suosittelee ennen koulutukseen hakeutumista tekemään esimerkiksi keikkatöitä, jotta saa tuntumaa alan sopivuudesta itselle.
– Työpaikkoja löytyy ja erilaisia ihmisiä tarvitaan. Monet työpaikat ovat kuitenkin hyvin iltapainotteisia, joten kannattaa tutkiskella, onko valmis siihen.
Koivuniemi valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta restonomiksi vuonna 2017. Nuori Aki Koivuniemi löysi alansa jo varhain teini-iässä kotipaikkakunnallaan Lahdessa.
– Olin syömässä isäni kanssa Lahden Rossossa, ja työ siellä alkoi kiinnostamaan niin paljon, että hain sinne TET-jaksolle.
14-vuotiaana hän pääsi samaan paikkaan osa-aikaiseksi tiskariksi. Ensimmäisen työsopimuksen allekirjoittivat Koivuniemen vanhemmat, koska hän itse oli alle 15-vuotias. Pikkuhiljaa myös vaativampia töitä tuli lisää.
– Se oli juhlallinen hetki, kun sain laittaa kokkitakin ylleni ja tehdä annoksia.
Peruskoulun jälkeen oli luontainen päätös hakea kokkikouluun. Koivuniemellä on monipuolinen kokemus alalta. Aitoleipään Koivuniemi siirtyi Ikaalisten kylpylän keittiöpäällikön tehtävistä.
Catering Studio oli inspiroiva oppimisympäristö
Koivuniemen parhaita muistoja opiskeluajoilta TAMKista on restonomiopiskelijoiden oppimisympäristö Catering Studio.
– Olin toista vuotta opiskelemassa, kun opiskelijaporukkamme hyppäsi juuri perustetun Catering Studion tiimiin. Lähdimme rakentamaan konseptia alusta lähtien. Ideana oli, että opiskelijavetoinen tiimi harjoittaa liiketoimintaa. Meillä oli tosi hyvä ja sitoutunut porukka, ja kaikki olivat valmiita työskentelemään tavoitteen eteen. Ei ollut ihan läpihuutojuttu, että saimme esimerkiksi myydä eri tilaisuuksissa alkoholia, mutta kyllä siihenkin sitten suostuttiin.
Restonomikoulutuksesta valmiuksia esimiestyöhön
Koivuniemen työ 70 työntekijän yrityksen toimitusjohtajana on alkanut hyvin.
– Hyppy uusiin tehtäviin ei ollut suuri, sillä toimin aiemmin yrityksen liiketoimintajohtajana ja tiesin jo mitä työ on. Vastuualue toki muuttui, mutta työskentelen samojen ihmisten kansa, mikä on tietysti helpompaa. Meillä on huippuammattilaisia töissä jokaisessa toimipisteessämme. Se helpottaa omaa työtäni.
Koivuniemen mukaan yritys on onnellisessa asemassa pysyvän ja osaavan henkilöstön ansiosta.
– Esimerkiksi äskettäin meillä oli kuusi kokkia poissa samaan aikaan, mutta mikään toiminta ei keskeytynyt. Vahvuutemme on, että meillä on joustavaa ja osaavaa porukkaa töissä, ja he pystyvät paikkaamaan toinen toisiaan. Myös hallintohenkilöstömme voi hypätä tarvittaessa tiskin taakse, koska heillä on ravintola-alan tausta.
TAMKin restonomikoulutus on Koivuniemen mielestä todella kattava.
– Sain TAMKista hyvät valmiudet esimiestyöhön. Itse suosittelen restonomikoulutusta omille työntekijöillemme, jos heillä on mielenkiintoa kouluttautua lisää.
Teksti: Arja Hautala
Kuva: Saara Lehtonen