Chia-Hsin Wu rakentaa tulevaisuutta, jossa robotit parantavat lasten ja vanhusten elämää
Vaihto-opiskeluvuosi Tampereen yliopistossa sytytti taiwanilaisen Chia-Hsin Wun kiinnostuksen sosiaalisiin robotteihin.
– Nautin siitä, kun ohjelmoin robotteja vastaamaan käyttäjien tarpeita, Wu muistelee.
Useita tieteenaloja yhdistävässä CONVERGENCE-hankkeessa tutkitaan muun muassa affektiivista tietojenkäsittelyä, pelillistämistä ja robotiikkaa. Hanke visioi tulevaisuutta, jossa asiantuntemusta ja taitoja voidaan siirtää reaaliajassa ja jossa tekoälyyn perustuvat toimijat lukevat ihmisen tarpeita ja vastaavat niihin eettisesti.
Wu keskittyy tutkimuksessaan robottien koettuun luotettavuuteen erityisesti lasten ja ikäihmisten keskuudessa.
– Työskentelen robottien parissa, jotka auttavat lapsia oppimaan ja vanhuksia päivittäisessä terveydenhoidossa, Wu kertoo. Hänen työnsä sovellukset ovat moninaiset, aina urheiluleirien opetustyökaluista vanhusten fyysisen aktiivisuuden edistämiseen hoitokodeissa.
Ottamalla robotit mukaan haavoittuvien käyttäjäryhmien elämään Wu pyrkii parantamaan teknologialukutaitoa ja edistämään ihmisten ja koneiden välistä myönteistä suhdetta.
Wu on ollut positiivisesti yllättynyt aidosta kiinnostuksesta ja kiintymyksestä, jota vanhukset ovat osoittaneet robotteja kohtaan:
– Vain viikko sitten kuulin ohjaajaltani, että vanhukset hoitokodissa, jossa teimme tutkimusta, kyselivät, voisivatko he taas ulkoilla robotin kanssa.
26-vuotias Wu on saanut merkittäviä tunnustuksia akateemisella urallaan. Hänen pro gradu -tutkielmansa palkittiin SIGCHI Finland Master's Thesis Competition -kilpailun voittajana vuonna 2022, ja hänen ensimmäinen väitöskirjajulkaisunsa voitti Tampereen teknillisen yliopiston Huawei Best PhD Publication Award -palkinnon.
– Tunnustukset ovat antaneet vahvistusta työlleni ja lisänneet motivaatiotani loistaa tällä alalla”, Wu toteaa.
Wun omassa akateemisessa taustassa yhdistyvät teollinen muotoilu sekä ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen tutkimus. Hän kokee, että CONVERGENCE-hankkeen monitieteinen ympäristö tarjoaa hedelmällisen maaperän innovaatiolle ja haastaa hänet omaksumaan uusia teknisiä tutkimusmenetelmiä oman mukavuusalueensa ulkopuolella. Wu näkee tämän mahdollisuutena kasvaa akateemisesti. Opin uusia asioita, jotka laajentavat tutkimukseni soveltamisalaa.
Wu kertoo inspiroituvansa pienistä ja arkisista asioista, kuten kohtaamisesta ruoanjakelurobotin kanssa tai tutkimukseen osallistuvien lasten ja vanhusten hymyistä. Nämä hetket muistuttavat siitä, miten konkreettisesti hänen työnsä voi vaikuttaa, kun ihmiset ja koneet toimivat yhdessä merkityksellisellä tavalla.
Ihmisen ja koneen välinen vuorovaikutus tulevaisuudessa – sen tulee olla eettisesti turvallista, sisältää tietojen läpinäkyvyyden ja olla saavutettavissa kaikenlaisille käyttäjäryhmille.
Chia-Hsin Wu
Tässä artikkelisarjassa esitellään Tampereen yliopiston CONVERGENCE-hankkeen väitöskirjatutkijat. Yhdistämällä luonnontieteen ja tekniikan alan yhteiskunta- ja humanistisiin tieteisiin CONVERGENCE kuroo umpeen teknologian ja ihmisten välistä kuilua. Hankkeessa tarkastellaan esimerkiksi affektiivista tietojenkäsittelyä, lisättyä todellisuutta ja tekoälyä. Voit lukea lisää hankkeen verkkosivuilta.
Teksti ja kuvat: Antti Yrjönen
Stage ja valot: Carlos Portilla Lopez
Paikka: Teatterimonttu, Tampereen yliopisto