Hyppää pääsisältöön

José Antonio Siqueira de Cerqueira pyrkii tekemään kielimalleista turvallisempia ja luotettavampia

Julkaistu 29.5.2024
Tampereen yliopisto
José Antonio Siqueira de Cerqueira
Kuva: Antti Yrjönen
Väitöskirjatutkija José Antonio Siqueira de Cerqueira keskittyy tutkimuksessaan suurten kielimallien (LLM) luotettavuuteen. Hän pyrkii varmistamaan, että tekoälyteknologiat palvelevat ihmiskuntaa eettisesti ja vastuullisesti.

Väitöskirjatutkija José Antonio Siqueira de Cerqueira, 32, pyrkii varmistamaan, että tekoälyteknologiat palvelevat ihmiskuntaa eettisesti ja vastuullisesti. Tietojenkäsittelytieteen kandidaatin tutkinnolla ja tekoälyn etiikkaan keskittyvällä maisterin tutkinnolla varustettuna Siqueira de Cerqueira on nyt keskeinen osa monitieteistä CONVERGENCE-projektia, joka tutkii ihmisten ja koneiden välistä symbioottista suhdetta. 

– Minua on kutsuttu tietojenkäsittelytieteen humanistisimmaksi tyypiksi. Kun ihmiset yrittävät arvata opiskelualaani, he tavallisesti ajattelevat historiaa tai yhteiskuntatieteitä, Siqueira de Cerqueira nauraa.

– Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista ja humanistisista aiheista. Muistan käyneeni kielitieteen, filosofian, yhteiskuntatieteiden, psykologian ja historian kursseja matematiikan ja tietotekniikan kurssien lomassa.

José Antonio Siqueira de Cerqueira, Convergence projectKuva: Antti Yrjönen

Siqueira de Cerqueira kiinnostui teknologian ja yhteiskuntatieteiden risteyskohdasta jo varhain akateemisella urallaan. Hän yhdisti tietojenkäsittelytieteen opintojaan kielitieteen, filosofian, yhteiskuntatieteiden, psykologian ja historian kursseihin. Käänteentekevä hetki tuli vaihto-opiskelijana Barcelonassa, jossa hän osallistui kurssille, joka käsitteli vapaata ohjelmistoa ja sen vaikutusta yhteiskunnalliseen kehitykseen.

– Kurssi muutti sitä, miten lähestyn tietotekniikan kehitystä ja ohjelmistosuunnittelua, hän muistelee.

Siqueira de Cerqueira keskittyy nyt tutkimuksessaan suurten kielimallien (LLM) luotettavuuteen, esimerkiksi chatbotteja käytettäessä.

– Tekoäly on nyt kuuma aihe. Se tuo kuitenkin mukanaan myös tahattomia tai haitallisia seurauksia. Se voi esimerkiksi vahvistaa ennakkoluuloja tai vastaukset voivat sisältää epätarkkuuksia, Siqueira de Cerqueira selittää.

– Tavoitteeni on varmistaa, että nämä järjestelmät eivät tuottaisi haitallista sisältöä ja toimisivat ihmisten ohjeiden mukaisesti, tämä tekisi niiden toiminnasta luotettavampaa.

CONVERGENCE-projekti tarjosi täydellisen alustan Siqueira de Cerqueiran työn jatkamiselle.

– En ollut tyytyväinen työskentelyyn Brasilian julkisella sektorilla ohjelmistokehittäjänä. Kaipasin tieteellisen tutkimuksen jännitystä ja luovuutta, hän sanoo. 

Mahdollisuus työskennellä alan johtavan tutkijan, professori Pekka Abrahamssonin ohjauksessa oli merkittävä syy hakea mukaan projektiin. Hän korostaa myös monitieteisen yhteistyön tärkeyttä tämän tavoitteen saavuttamisessa. 

– Vuorovaikutus eri alojen, kuten mediatutkimuksen, taiteen ja muotoilun kanssa tarjoaa arvokkaita näkemyksiä, hän toteaa.

Siqueira de Cerqueira kuvailee, että hänelle tyypillisessä päivässä yhdistyvät fyysinen harjoittelu ja intensiivinen lukeminen.

– Parhaat ideani tulevat usein lenkillä tai suihkussa, joten minun täytyy kiirehtiä takaisin tekemään muistiinpanoja.”

José Antonio Siqueira de Cerqueira, ConvergenceKuva: Antti Yrjönen

COVID-19-pandemia merkitsi käännekohtaa Siqueira de Cerqueiran akateemisella uralla.

– Sulun aikana minulla ei ollut muuta tekemistä kuin kirjoittaa maisterin opinnäytetyötäni. Silloin tajusin, kuinka tärkeitä tiukat lait ja säädökset ovat tekoälyn eettisyyden turvaamiseksi, hän sanoo.

Siqueira de Cerqueiran työ pyrkii vähentämään haittoja ja varmistamaan, että tekoälyjärjestelmät noudattavat eettisiä periaatteita.

– Uskon, että työni voi olla myönteinen voima tässä epätasa-arvon maailmassa, sillä se osoittaa, kuinka kaikkein edistynein teknologiakin, jonka toiminta perustuu valtaviin tietomääriin, voi olla riski koko yhteiskunnalle. Generatiivinen tekoäly on tullut jäädäkseen, ja suuret kielimallit hallitsevat keskustelua, hän selittää. 

Siqueira de Cerqueira uskoo, että ihmisten ja koneiden välinen vuorovaikutus muuttuu tulevaisuudessa saumattomammaksi.

– Teknologian tulisi tukea ihmisten tarpeita terveellisellä tavalla, tuoden ihmisiä yhteen eikä erottamalla heitä, hän painottaa. 

– Ihmiset ovat yhä riippuvaisempia koneista pienimmissäkin päivittäisissä tehtävissä. Olemme aina tukeutuneet teknologioihin, kuten kirjoihin, jotka auttavat meitä hallitsemaan tietoa. Toisaalta liiallinen riippuvuus on huolestuttavaa, koska se voi johtaa kriittisen ajattelun heikkenemiseen, jos koneet tekevät kaiken kognitiivisen työn puolestamme, hän selittää.

Ihmisen ja koneen välisen vuorovaikutuksen tulevaisuus on haastava, jos emme aseta rajoja teknologioiden umpimähkäiselle käytölle. Nämä rajat voivat olla niinkin yksinkertaisia kuin ihmisten valistaminen teknologian väärinkäytöstä tai menetelmien kehittäminen tekoälyjärjestelmien käyttämiseksi vastuullisemmin. Vaikka emme voi pysäyttää teknologista kehitystä, voimme varmistaa, että näitä järjestelmiä kehitetään ja käytetään eettisesti.

José Antonio Siqueira de Cerqueira 

Muutto Suomeen oli Siqueira de Cerqueiralle kuin unelmien täyttymys raskaan musiikin fanina. "Olen kuunnellut suomalaisia metallibändejä kuten Stratovariusta ja Sonata Arcticaa 12-vuotiaasta lähtien," hän kertoo. "Olen käynyt lukuisissa keikoissa Brasiliassa ja jopa vieraillut Penedossa, Rio de Janeiron osavaltiossa, jossa on ainoa suomalainen siirtokunta Brasiliassa! Siellä tanssin perinteisiä suomalaisia tansseja perheeni kanssa." Suomen kylmä ilmasto ja vähäinen auringonvalo olivat aluksi haaste, mutta José sopeutui nopeasti. "Hankin kirkasvalolampun ja herätysvalon, jotka auttoivat paljon," hän nauraa.

Kuva: Antti Yrjönen

 

Tässä juttusarjassa esitellään Tampereen yliopiston CONVERGENCE-hankkeen väitöskirjatutkijat. Hankkeessa koulutetaan asiantuntijoita ja tutkijoita ymmärtämään ihmisen ja koneen lähentymisen haasteita ja mahdollisuuksia. Yhdistämällä luonnontieteen ja tekniikan alan yhteiskunta- ja humanistisiin tieteisiin CONVERGENCE kuroo umpeen teknologian ja ihmisten välistä kuilua. Hankkeessa tarkastellaan esimerkiksi affektiivista tietojenkäsittelyä, lisättyä todellisuutta ja tekoälyä. Voit lukea lisää hankkeen verkkosivuilta
Hanketta rahoittaa Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Teksti ja kuvat: Antti Yrjönen
Stage ja valot: Carlos Portilla Lopez
Paikka: Teatterimonttu, Tampereen yliopisto

José Antonio Siqueira de Cerqueira jumps on the floor of the theatre studioKuva: Antti Yrjönen

Jokaisella CONVERGENCE-väitöskirjatutkijalla on kaksi ohjaajaa, Siqueira de Cerqueiran ohjaajat ovat Pekka Abrahamsson ja Juho Hamari. Lisäksi ohjaajana toimii Nannan Xi (Johtamisen ja talouden tiedekunta).