Huippu-urheilija tarvitsee joustoja opinnoissaan
Anniina Murto halkoo vettä Tampereen Uintikeskuksen 50 metrin radalla päivästä toiseen. Samaan aikaan TaTu Tampereen edustusurheilijoihin kuuluva Murto opiskelee Tampereen ammattikorkeakoulussa fysioterapeutiksi. Tie kaksoisuralla on ollut kuormittava, mutta kovalla työllä Murron opiskelut ovat edenneet hyvin haasteista huolimatta.
Murto muutti Tampereelle Porista uinnin perässä 3 vuotta sitten. TaTu Tampere valikoitui seuraksi, koska Murto tiesi seuran hyväksi ja siellä oli tarjolla laadukasta valmennusta. Hän pääsi samalla opiskelemaan Tampereen ammattikorkeakouluun fysioterapeutiksi.
– En tiennyt etukäteen mitä ammattikorkeakouluopiskelu on. Se ei ollutkaan uinnin rinnalla sellainen mikään pieni lisätekeminen vaan opiskelua on ollut vähintään yhtä paljon. Se on ollut haastavaa ja kuormittavaa.
Ensimmäiset puolitoista vuotta olivat hankalia. Läsnäoloa vaativia opintoja oli paljon ja Murrolle syntyi kuva, ettei opinnoissa oikein pysty joustamaan.
– Silloin minä joustin itse urheilusta.
– Nyt olen enemmän alkanut kertoa sitä, että minä olen huippu-urheilija ja tarvitsen joustoa. Olen joutunut tekemään niitä ratkaisuja, että olen jäänyt jälkeen opinnoista.
Parhaillaan Murto on opinnoissaan harjoittelujaksolla, ja se tarkoittaa, että hän joustaa urheilusta – hieman.
– Onneksi heti harjoittelujakson jälkeen pääsen maajoukkueleirille uimaan parhaiden suomalaisuimareiden kanssa, hän sanoo.
Murron suunnitelmat opintojen suhteen ovat selkeitä, valmistuminen on aikataulutettu keväälle 2025 – vain puoli vuotta kurssikavereita myöhemmin.
– Olisin kaivannut meille huippu-urheilijoille tarkoitettua opinto-ohjaajaa, joka olisi osannut neuvoa minua. Nyt olen itse ollut yhteydessä eri opettajiin useasti ja selvittänyt vaihtoehtoisia tapoja suorittaa opintoja, välillä hyvällä menestyksellä ja välillä huonolla, Murto kertoo.
Kovempaa aikuisten sarjoissa
Seuraavaksi Murto siis valmistautuu maajoukkueleiriin, joka on helmi-maaliskuun vaihteessa Teneriffalla. Katseet on jo asetettu kesäkuun EM-kilpailuihin Serbiaan, jonne aikaraja on alitettu. Myös menestys on tavoitteena.
Menestyminen vaatii pitkäjänteistä työtä niin altaassa kuin altaan ulkopuolellakin.
– Se vaatii, että jaksaa jatkaa tätä mitä me on tähän asti tehty. Meillä on tosi hyvät pohjat saatu, sitten tarvitsee jaksaa jatkaa ja uskoo siihen, että sieltä vielä tulee.
Konkreettisesti Murron tulee uida kovempaa.
– Voimatasoja tulee nostaa ja nopeutta lisätä. Samoin eri tekniikkajuttuja pitää saada paremmiksi. En tiedä, onko mulla yhtä isoa kehityskohtaa, mutta kaikkia tulee pikkuhiljaa hilata paremmiksi, hän pohtii.
Murron päämatkat ovat 50 ja 100 metriä rintauintia. Nuorena rintauinti valikoitui hänen lajikseen, koska Murto oli siinä parhaimmillaan.
– Rintauinti on kivoin laji, koska siinä saa hengittää koko ajan, hän naurahtaa.
Murrolla on aina ollut hyvä valmennusryhmä ja kivat valmentajat ympärillä, ja treeneihin on ollut aina mukava mennä.
– Olen nähnyt, että kehityn koko ajan. Oma kehittyminen ja halu menestyä saavat minut tulemaan tänne hallille aina uudestaan.
Auditointi on siisti juttu
Anniina Murto on yksi TAMKin Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu -auditointiryhmän urheilijoista. Hän haluaa kehittää TAMKia vielä enemmän huippu-urheilumyönteiseksi.
– Mun mielestä on tosi siisti juttu, että TAMK hakee huippu-urheilumyönteiseksi korkeakouluksi. Olemme paljon löytäneet jo kehityskohteita, kun olemme alkaneet asiaa työstämään. Uskon, että saamme konkreettisia asioita kehitettyä ja voimme auttaa tulevaisuuden huippu-urheilijoita kaksoisuralla.
Kaksoisura on opettanut Murrolle etenkin oman jaksamisen säätelyä ja suunnitelmallisuutta.
– Jokaisella on omat voimavarat ja miten pystyy mahdollisimman optimaalisesti säätelemään itselleen opintoja, uintia ja muuta elämää, eli miten pystyy tasapainottelemaan kaikkea. Kaksoisura on mahdollista, mutta sen eteen pitää tehdä työtä.
Mikä on HUMKK?
Artikkeli Anniina Murrosta on kolmas juttu sarjassa Tampereen ammattikorkeakoulun huippu-urheilijoista ja heidän kaksoisurastaan. Tampereen ammattikorkeakoulu on mukana Olympiakomitean Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu HUMKK -auditoinnissa vuonna 2024. Työryhmä on aloittanut sisäiseen valmistelutyön TAMKissa elokuussa 2023 tiiviissä yhteistyössä Tampereen Urheiluakatemian kanssa. Varsinainen auditointivierailu on 22.5.2024. Yhteensä HUMKK laatutunnusta hakee parhaillaan 14 korkeakoulua.
Teksti: Helena Collin
Kuvat: Saara Kontiainen