Hyppää pääsisältöön

Mitä syntyy, kun museo, hanke, yritys ja media-alan opiskelijat tekevät yhteistyötä? Muovinäyttely!

Julkaistu 17.5.2023
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kaksi naista seisoo muovinäyttelyn teosten edessä.
Marita Hiipakan (vas.) ja Eveliina Asikaisen mieliin näyttelyn esineet toivat konkreettisia muistoja, joita oli hauska jakaa yhdessä. Kuva: Leena Mäkelä
Kirkkaita värejä, moninaisia muotoja ja lukemattomia käyttötarkoituksia – aikamme ihmeaineella, muovilla, on sijansa elämässämme. Muovin historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen voi tutustua Emil Aaltosen museossa 22.4.–8.10.2023. Näyttelyn syntyyn myötävaikuttivat museon lisäksi Tampereen ammattikorkeakoulun PackAlliance-hankkeen asiantuntijat, media-alan opiskelijat ja Virtain Muovityö Oy. Näyttely tuo esiin vanhaa ja tulevaisuuteen kurkottavaa pirkanmaalaista muovialan osaamista.

Pyynikinlinnan jyhkeiden kiviseinien sisälle on koottu aikansa suurimman suomalaisen muoviteollisuuden edustajan, Sarvis Oy:n, tuotantoa pysyvään näyttelyyn. Erikoisnäyttely tuo uuden näkökulman muoviin ja herättää keskustelua myös siitä, mikä on muovin tulevaisuus.

Monenlaisten muovituotteiden lomaan nivoutuvat media-alan opiskelijoiden tekemät videot. Videoilla kerrotaan muovin historiasta sekä esitellään sitä kulttuurisena kerrostumana kodeissa, leluissa ja työkaluissa. Videot esittelevät muoviin liittyviä innovaatioita huumoria unohtamatta. Palettia täydentävät Virtain Muovityö Oy:n nykyaikaiset muovituotteet.

Sarvis Oy:ssä syntyi monenlaisia muovituotteita

Vuonna 1921 perustettu Sarvis Oy linkittyy museon perustajaan, teollisuusmies ja kulttuurinystävä Emil Aaltoseen. Sarvis oli 1970-luvulla osa Aaltosen tehtaita. Vinyylistä valmistettiin muun muassa nappeja, kampoja, kynänvarsia, lampunvarjostimia, kameroita, äänilevyjä ja osia teollisuudelle.

Talouden tukemisen lisäksi Aaltonen panosti kehitystyöhön. 1930-luvulla Sarvis siirtyi myös synteettisiin muoveihin ja bakeliitin tuotanto alkoi.

– Siitä valmistettiin teknisiä tuotteita, kuten pistorasioita ja tulppia. Sodan jälkeen alkoi kestomuovien aika ja sen myötä markkinoille tuli uudenlaisia tuotteita, kuten taloustavaroita, lasten leluja ja teknisten laitteiden osia. Napit olivat pitkäaikaisin tuote, kertoo PackAlliance-hanketta johtanut lehtori Marita Hiipakka.

Työelämäverkostoista voimaa näyttelyn rakentamiseen

Museonjohtaja Mika Törmä sai idean näyttelystä. Loppusyksystä 2021 hän otti yhteyttä PackAlliance-hankkeen toimijoihin, Marita Hiipakkaan ja Eveliina Asikaiseen. Hankkeessa kehitettiin uutta kiertotalousosaamista muovipakkausalalle. Lehtorit ymmärsivät näyttelyprojektin monet mahdollisuudet ja kutsuivat mukaan mediatuottamisen yliopettaja Ari Koivumäen.

Törmän mukaan on selvää, että työskentely yhdessä ammattikorkeakoulun henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa ideoinnin ja videotuotantojen parissa rikastuttivat niin näyttelyä kuin museon toimintaa ylipäätään.

Kaksi miestä ja yksi nainen seisoo museon aulassa.
Museonjohtaja Mika Törmä (vas.), mediatuottamisen yliopettaja Ari Koivumäki ja näyttelyarkkitehti Henrietta Lehtonen ovat iloisia siitä, että näyttelyprojekti tarjosi ennätyksellisen monia yhteistyömahdollisuuksia. Kuva: Jaakko Nurmi

Lehtoreiden laajat työelämäverkostot toimivat tässäkin projektissa. Hiipakka auttoi yhteyden syntymisessä Virtain Muovityöhön, josta innostuttiin mukaan. Viisikymmenvuotias perheyritys Pohjois-Pirkanmaalta terävöittää näyttelyssä muoviteollisuuden ja teollisen perinnön näkökulmaa, ja pohtii alan tulevaisuutta. Historia ja nykyhetki tulevat näkyviksi.

Yrityksen toimitusjohtaja Marja Haapanen iloitsee mahdollisuudesta olla mukana näyttelyssä.

– On hienoa osallistua näin monipuoliseen ja kiinnostavaan muovinäyttelyyn viisikymmenvuotisen taipaleemme merkeissä. Mahtavaa olla mukana muovihistoriassa tälläkin tavoin ja tuoda esille isäni Olavi Mäkisen panos siinä, hän kertoo.

Opiskelijat panostivat täysillä projektiin

Kesällä 2022 näyttelyyn tuotettiin tausta-ainestoa Learning Lab -projektissa, jota ohjasi erikoissuunnittelija Eija Syrjämäki. Syksyllä 2022 näyttely oli media-alan opiskelijoiden harjoitusprojektina. Törmä pitää opiskelijaprojektia näyttelyn sisältöjen kannalta merkittävänä.

Myös Koivumäki antaa tunnustusta opiskelijoille.

– Sain heidät helposti innostumaan mahdollisuudesta kertoa videon keinoin siitä, miten käytämme muovia, mikä on sen levinneisyys ja läpitunkevuus ympäristössä ja myös ihmisessä.

Opiskelija Samuli Pöntinen oli mukana tekemässä videoita ja rakentamassa näyttelyä.

– Työstöprosessi oli vaiherikas kokonaisuus. Suunnittelimme teoksia jo alkusyksystä ja saimme ne valmiiksi helmikuun alussa. Prosessi oli hyvä oppimiskokemus, jonka aikana opimme pelisäännöt projekteissa toimimiseen. Ryhmät panostivat täysillä projektiin, ja sen huomaa lopputuloksista: saimme aikaan upeita teoksia, Pöntinen toteaa.

Mies green screenin edessä studiossa.
Muovi valkokankaalla teoksen ohjaaja, Toivo Taivainen (pöydällä) ja äänisuunnittelija Elias Mikkilä testailemassa kohtauksen kulkua demopäivänä. Kuva: Samuli Pöntinen

Käsikirjoitusopiskelija Nelli Hokkanen pitää näyttelyyn osallistumista hienona mahdollisuutena.

– Museon työntekijöiden kanssa oli ilo tehdä yhteistyötä, sillä saimme toteuttaa itseämme teosta tehdessämme. Meillä oli vapaat kädet siihen, mitä luomme ja mitä kerromme muovista. Nopeasti keksimmekin hyödyntää ikonista Barbie-nukkea videossamme.

Hokkasen ryhmä halusi tehdä jotain sellaista, joka ei holhoaisi katsojaa muovin käyttämisestä tai kierrättämisestä. Tavoitteena oli ennemminkin saada katsoja ajattelemaan sitä, millä tavalla olemme aikojen saatossa suhtautuneet muoviin ja kuinka voisimme suhtautua siihen tänä päivänä.

Kirmo Norvasuo pystyttämässä Muovin ja ihmisen koti -teoksen pienoismallia kuvauspäivänä. Kuva: Samuli Pöntinen

”Opiskelijoiden teokset ovat sopivan ravistelevia”

Näyttelyn avajaiset pidettiin 21.4.2023. Hiipakka kertoo, että näyttely yhdistää ja tuo esiin hienosti vanhaa, nykyistä ja tulevaisuuteen kurkottavaa pirkanmaalaista muovialan osaamista.

– Esineet toivat mieleen konkreettisia muistoja, joita oli hauska jakaa yhdessä muiden kanssa. Museonjohtaja Mika Törmän sanoin näyttely saa jokaisen pohtimaan omaa muovisuhdettaan. Itselleni opiskelijoiden teokset, jotka ovat sopivan ravistelevia, antoivat kotiin viemisiksi paljonkin ajattelemisen aihetta.

Törmä kiittää monipuolista ja hyvässä hengessä tapahtunutta yhteistyötä, jolla alati kiinnostavammaksi käynyttä näyttelyprojektia saatiin vietyä eteenpäin. Näyttelyarkkitehti Henrietta Lehtonen nivoi kokonaisuuden yhtenäiseksi.

– Muovinäyttely oli museolle ensimmäinen näin laajasti yhteistyötä sisältänyt näyttely. Projekti sujui upeasti ja onnistumisesta suuri kiitos yhteistyökumppaneillemme!

 

Muovi – eilen, tänään, huomenna -näyttely on avoinna 22.4.2023–8.10.2023.
Emil Aaltosen museo, Pyynikinlinna, Palomäentie 2a,
www.pyynikinlinna.fi

Näyttelyn yhteydessä on käynnissä Minun muovini -muovimuistojen keruuhanke yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa.

Vieraile myös Virtain Muovityö Oy:n verkkosivuilla

PackAlliance oli kansainvälinen, EU:n Erasmus+ Knowledge Alliances -rahoitteinen hanke, jossa koulutusorganisaatiot ja yritykset oppivat toisiltaan. Suomesta olivat mukana Tampereen ammattikorkeakoulu ja Pyroll Pakkaukset Oy. Liitännäiskumppaneina toimivat Suomen Pakkausyhdistys ry ja Ekokumppanit Oy. Yhteistyötä tehtiin myös Muoviyhdistyksen kanssa. Hanke oli käynnissä 1.1.2020–31.12.2022. Lisätietoa packall.eu

 


Teksti: Hanna Ylli
Kuvat: Leena Mäkelä, Samuli Pöntinen ja Jaakko Nurmi