Hyppää pääsisältöön

ORCID-tunniste on tutkijan sormenjälki

Julkaistu 24.10.2024
Tampereen korkeakouluyhteisö
Kuvituskuva.
Viikolla 43 vietetään kansainvälistä Open Access -viikkoa, jonka teemana on tänä vuonna “Community over Commercialization”. Viikon kunniaksi kirjaston asiantuntijat ovat laatineet puheenvuorojen sarjan avoimen tieteen aihepiireistä. Tämä osa käsittelee näkyvyyttä ja avoimuutta edistävää ORCID-tutkijatunnistetta.

Oletko pohtinut tutkimuksesi näkyvyyttä ja löydettävyyttä? Onko nimesi vaihtunut tai onko työsi liitetty joskus väärään, samannimiseen henkilöön? ORCID-tutkijatunniste on kuin tutkijan sormenjälki, sen avulla voidaan yksilöidä tutkija ja ratkaista edellä mainittuja kysymyksiä. 

ORCID, joka tulee sanoista Open Researcher and Contributor ID, on maksuton, yksilöllinen ja pysyvä tunniste (PID), jota henkilöt voivat käyttää tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa. Maksuton ORCID-tutkijatunniste edistää avointa tiedettä identifioimalla jokaisen tutkijan yksiselitteisesti ja yhdistämällä kaikki tutkimustuotokset oikealle tutkijalle, riippumatta esim. kustantajasta, tieteenalasta, paikasta tai ajasta. Tämä lisää näkyvyyttä, kannustaa yhteistyöhön, varmistaa asianmukaisen tunnustuksen ja tukee avoimuutta ja tietojen jakamista – kaikki avoimen tieteen keskeisiä osatekijöitä.

Myös meillä ORCID-tutkijatunniste nähdään avoimen tieteen edistäjänä. Tampereen korkeakouluyhteisön avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauksissa (ks. lähteet alla) suositellaan tutkijalle ORCID-tutkijatunnisteen hankkimista ja käyttämistä tieteellisessä toiminnassa.  

Tutkija itse omistaa oman ORCID-tunnisteensa, ei mikään organisaatio. ORCID on kustantajista, tietokantavälittäjistä ja tutkimusorganisaatioista riippumaton palvelu.  

Miten tutkijana hyödyt ORCID-tunnisteesta:  

  1. ORCID-profiilin avulla voit esitellä tutkimustasi kaikille. Profiilia voi pitää julkisena cv:nä, jossa kerrot urastasi.  
  2. ORCID-tutkijatunniste on pysyvä ja voit kerätä siihen tietoja koko urasi ajalta, se ei ole riippuvainen organisaatiosta, missä milloinkin työskentelet.  
  3. ORCID-tutkijatunnisteen avulla yksilöidyt oikein, sekaannukset samannimisiin tutkijoihin vähenevät ja nimenvaihdoksiin liittyvät epäselvyydet ratkeavat.  
  4. ORCID-tunnisteen avulla tutkimustuotoksesi (julkaisut, tutkimusdatat, patentit jne.) linkittyvät eri palveluissa sinulle oikein. Saat meriitin, mikä sinulle kuuluu.  
  5. ORCID-tutkijatunnisteen avulla voit esitellä julkaisujen lisäksi myös muita tutkimukseesi ja työhösi liittyviä aktiviteetteja, kuten esimerkiksi vertaisarviointeja, puheenjohtajuuksia, päätoimittajan tehtäviä.
  6. ORCID-tutkijantunnisteen avulla säästät työaikaa. Tunnisteen voi linkittää useisiin järjestelmiin ja tiedot tutkimustuotoksista voidaan siirtää järjestelmien välillä automaattisesti, esim. TUNICRIS, Scopus, Web of Science, Tiedejatutkimus.fi ja Crossref.  

Jos haluat tietää lisää tai tarvitset apua ORCID-tutkijatunnisteen tekemisessä tai liittämisessä TUNICRIS-tutkimustietojärjestelmään, ota yhteyttä lib.metrics [at] tuni.fi (lib[dot]metrics[at]tuni[dot]fi).

Lähteet:  

ORCID for researchers

Tampereen ammattikorkeakoulun avoimen TKIO-toiminnan linjaus ja periaatteet (PDF)

Tampereen yliopiston avoimen tieteen linjaus

Tampereen yliopiston kirjaston Tutkijan opas vastuulliseen ja avoimeen tieteeseen: Tutkijan profiilit

 

Teksti: Johanna Löhönen & Taina Peltonen